Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Bułki pszenne


Bardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie. 

Składniki na 6 bułek:


300 g mąki chlebowej typ 550 lub 650
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
90 ml letniego mleka
130 ml letniej wody


Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. 
Zrobić rozczyn: w letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 10 minut, aż drożdże "ruszą". 
Do mąki dodać rozczyn oraz ciepłą wodę i wymieszać. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Zostawić przykryte ściereczką lub folią do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części (po ok. 90 g każda) i uformować z nich okrągłe bułki. Bułki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i posypać mąką.  Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Kiedy bułki wyrosną, w każdej bułce zrobić „przedziałek”, np. tępą stroną noża. Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, jeszcze na ok. 15 min.

Nagrzać piekarnik do temperatury 220-230oC. Bułki piec ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego :)


Komentarze

  1. A jesli nie mam maki chlebowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda mąka pszenna JASNA!!! będzie OK. Nie musi być na niej napisane "chlebowa". Lepsza będzie od typu 550 do 750, ale z tortowej 450 też te bułki z powodzeniem uda się upiec.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  2. Proste, klasyczne i GENIALNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zagniesc ciasto wieczorem, dac wyrosnac, wlozyc do lodowki a rano tylko wyjac, dac urosnac i upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować :) Zmniejszył bym drożdże do 5-7 g, dał ciastu z godzinę w cieple, aż ruszy i zacznie się podnosić, wtedy złożył ciasto w obie strony i dał na noc do lodówki. Rano wyjął bym i zostawił na 1 godzinę aby się ogrzało. Potem już tak jak w przepisie, formował bułki itd...

      Usuń
    2. Albo wieczorem zrobić ciasto dać tak jak w przepisie wyrosnąć 2 razy, uformować i dać od razu do lodówki na sam dól, czy tam gdzie jest najchłodniej w okolicach 4°C. Rano piec prosto z lodówki zimne.

      Usuń
    3. Dalam wyrosnac wieczorem, ciasto na noc do lodowki zagniecione. Rano wyjelam, uformowalam buleczki i robilam dalej jak w przepisie. Nie zmniejszyłam nawet drożdzy, choc moznaby. Wyszły pięknie :)

      Usuń
  4. myslę nad dodaniem słodu dla poprawy smaku. mam słód w proszku i syrop słodowy. Jak myslisz ile mozna dodać?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty