Chleb czeski
Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem.
Składniki na ciasto:
165 g aktywnego zakwasu żytniego
330 ml letniej wody
440 g mąki pszennej chlebowej
110 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki ciasta. Wyrabiać mikserem z hakiem ok. 5-7 minut. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Ponownie wyrobić przez ok. 5 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Zostawić przykryte na 1,5 - 2,5 godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięcia (aż wyrośnie do brzegów formy).
Piec w temperaturze 200-210ºC przez około 45 - 50 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Bardzo dobry chleb i rzeczywiście szybko się robi a smakuje jak z piekarni, polecam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńfaktycznie bezproblemowy chlebek i całkiem smaczny:)
OdpowiedzUsuń