Precle
Precle z tego przepisu są lekko słone, mają nieco spękaną złotobrązową skórkę, są miękkie i puszyste w środku W smaku przypominają trochę bajgle. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ciasto najpierw się obgotowuje, dopiero później piecze. Takie precle mogą stanowić samodzielną przekąskę, lub być alternatywą dla bułek.
Ciasto (7-8 dużych precli):
750 g mąki pszennej typ 650
360 ml letniej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
56 g roztopionego masła
do posmarowania precli przed pieczeniem: żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody
do posypania: mak lub sól morska
Do obgotowania precli:
1,5 litra wody
3,5 łyżki sody oczyszczonej
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem (ok. 10 minut). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką lub folią na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości ).
W garnku zagotować wodę z sodą.
Wyrośnięte ciasto, podzielić na 7-8 równych części, z każdej uformować wałek o długości ok. 50-60 cm. Formować precle (instrukcja tutaj), odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nie czekając na wyrośnięcie, obgotować, zaczynając od precla uformowanego najwcześniej. Ostrożnie kłaść precle (każdego pojedynczo) na wrzącą wodę i gotować około 20 sekund po każdej stronie. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść z powrotem na blasze.
Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem lub solą morską.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około ok. 15 minut do mocno złotego brązu.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz