Bułki grahamki
Składniki na 6 bułek:
225 g mąki pszennej graham typ 1850
85 g mąki jasnej pszennej
100 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
1 łyżeczka melasy
1 łyżeczka cukru lub miodu
0,5 łyżeczki soli
15 g oleju
4 g suchych drożdży
mleko do posmarowania bułek
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić mikserem lub ręcznie, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne (ok.5-7 minut). Przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny,. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części (ok. 88 g każda) i uformować je w okrągłe bułeczki.
Bułki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, nakryć folią aby nie wysychały. Zostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40-60 minut (powinny wyraźnie urosnąć).
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem, najlepiej za pomocą pędzelka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz