Bułki do hamburgerów
Proste do zrobienia bułki pszenne do hamburgerów i nie tylko. Bez polepszaczy i konserwantów. Przygotowanie, łącznie z upieczeniem zajmie nam ok. 3 godziny.
Ilość składników na 6 bułek:
420 g mąki pszennej typ 550 do 650
ok. 190 g letniej wody
28 g masła ogrzanego do temp. pokojowej
1 duże jajko
50 g cukru
8 g soli
3 g drożdży instant lub 10 g świeżych
Składniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych części.
Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłą bułkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Uformowane bułki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
Przed pieczeniem posmarować każdą z bułek białkiem roztrzepanym z wodą (ułatwi to przyklejenie się posypki, uzyskamy również ciemniejszy kolor skórki) lub stopionym masłem (uzyskamy jaśniejszy, złotawy kolor skórki ). Bułki można posypać sezamem lub inna posypką.
Piec na blasze w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 190°C przez 15 do 18 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika można posmarować gorące bułki stopionym masłem, będą mieć wtedy bardziej błyszczącą i aromatyczną skórkę.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz