Chleb żytni z marchewką i pestkami dyni
Zaczyn:
30 g zakwas żytni
75 g woda ciepła
75 g sok marchwiowo/jabłkowy 50/50
3 g sól
150 g mąka żytnia typ 720
Zostawić do zakwaszenia na 6 godzin w cieple temp. ok 35-30°C, potem przenieść do temperatury pokojowej na następne 10 godzin, razem 16 godzin fermetacji.
Ciasto:
cały zaczyn po 16 h
140-150 g sok marchwiowo/jabłkowy 50/50
7 g sól
300 g mąka żytnia typ 720
wyrobić do połączenia składników
potem dodać:
50 g pestki dyni (uprażone i namoczone)
50 g drobno starta marchewka
Wymieszać aby równomiernie rozprowadzić w cieście.
Zostawić na 1 godzinę do fermentacji w cieple temp ok. 30°C.
Przełożyć do foremki 11x 30 cm i zostawić do wyrośnięcia prawie do jej brzegów (u mnie trwało to 1 h w temp ok. 30°C).
Posmarować delikatnie wierzch chleba wodą rozrobioną z mąką żytnią na rzadką papkę i posypać pestkami dyni.
Piec w temp 230°C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze ok. 40-45 minut.
Smacznego :)
Wygląda świetnie. Uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam ten przepis w swojej kuchni , bardzo lubię twoje przepisy , są perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuń