Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Smaczny chleb pszenny na żytnim zaczynie z duża ilością ziaren słonecznika oraz siemieniem lnianym i sezamem. Bardzo łatwy do wykonania.
Zaczyn
4 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000)
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym miejscu.
Ciasto
cały zaczyn
4 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
8 łyżek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
5 łyżeczek otrębów pszennych lub żytnich
2 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki wody
kilka łyżeczek słonecznika do posypania chleba
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, ciasto jest dosyć rzadkie, takie że można je przelać do formy. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posypać ziarnami słonecznika.
Ciasto przed wyrośnięciem |
Wyrastanie w formie ok. 4 godz.
Ciasto po wyrośnięciu |
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 50 min.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz