Chleb razowy, pszenno - orkiszowy
Chleb z mąki pszennej razowej i orkiszowej razowej, na zakwasie żytnim lub pszennym.
4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego
1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1/2 szklanki wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym miejscu.
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (pełnoziarnistej)
1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
5 łyżek płatków owsianych
5 łyżek ziaren słonecznika
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
1 i 1/2 szklanki wody
trochę płatków owsianych do posypania chleba
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posypać płatkami owsianymi .
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6-7 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę.
Studzić na kratce.
Zaczyn
4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego
1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1/2 szklanki wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym miejscu.
Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (pełnoziarnistej)
1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
5 łyżek płatków owsianych
5 łyżek ziaren słonecznika
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
1 i 1/2 szklanki wody
trochę płatków owsianych do posypania chleba
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posypać płatkami owsianymi .
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6-7 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę.
Studzić na kratce.
my z męzem zbieramy się tak zeby upiec chleb, zbieramy i zebrać się nie możemy...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)