Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki


Czasem im prościej tym smaczniej. 
Pyszne, puszyste i chrupiące kajzerki są jednym z najłatwiejszych do zrobienia w domu wypieków. Polecam!

Składniki na 10 sztuk:


500 g mąki pszennej typ 500 lub 550 
20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
270 g wody 
5 g (1 łyżeczka) cukru 
10 g (1,5 łyżeczki) soli 
25 g masła 
1 średnie jajko

Drożdże rozpuścić w  wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko, dobrze wymieszać. Dodać mąkę, wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto (ręczne zagniatanie ok. 10 minut), pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i dobrze wrobić w ciasto. 

Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do fermentacji na ok.1,5-2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 10 równych części. Jeśli chcemy mieć bułki jednakowej wielkości najlepiej ciasto ważyć na wadze (brałem po ok.85 g ciasta na bułkę). 
Z każdego kawałka ciasta uformować wałek długości ok. 40-45 cm. 
Uformować kajzerki wiążąc na wałku supeł i zakładając końce do wewnątrz, jeden na górę, drugi pod spód. Na You Tube jest masa filmików wyjaśniających jak to zrobić np. tutaj
Można też oczywiście zamiast zaplatania kajzerek ukulać z ciasta okrągłe bułeczki i naciąć specjalną foremką lub ostrym nożem lub żyletką.

Zostawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, w tym czasie bułki powinny trochę podrosnąć.

W czasie kiedy bułki wyrastają nagrzać piekarnik do temp. 220-230oC. 
Przed samym pieczeniem dobrze jest wstawić do piekarnika metalowy garnuszek lub naczynie żaroodporne z wrzącą wodą w celu naparowania. Ja wkładam też do naczynia kawałki pokruszonego pumeksu, które ułatwiają parowanie wody.
Piec z parą w temperaturze 220-230oC przez 18-20 minut, do ładnego zrumienienia skórki.

Studzić na kratce.

Smacznego :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty