Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm.
Ilość składników na foremkę 25x11 cm :
170 g aktywnego zakwasu żytniego
230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej, typ 2000)
210 g mąki orkiszowej typ 1850 (można część zastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650)
330 ml letniej wody
łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g)
nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania
W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.
Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być.
Formę 25x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi to później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka.
Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką.
Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką.
Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.
Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową.
Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut).
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Piekłam z tego przepisu. Wyśmienity!
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu. Wyśmienity!
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńmam zakwas piekarski bio (kupiony..) producent zaleca użycie zakwasu na chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki) - jak to się ma do 170 g zakwasu żytniego z przepisu? Ma w ogóle sens próba wypieku tego chleba na zakwasie piekarskim?
Zakwas, który masz to zupełnie co innego, niż aktywny zakwas z żywymi kulturami bakterii mlekowych i dzikich drożdży. To taki produkt służący do zakwaszenia ciasta, poprawy aromatu i smaku chleba. Samodzielnie nie podniesie Ci chleba i wymaga dodania do ciasta drożdży. Do 170 g zakwasu z przepisu, to się nijak nie ma, bo jest to pewnie dosyć skoncentrowany produkt o wyższej kwasowości którego używa się mniej. Nigdy na takim nie robiłem i polecał bym zgodnie z instrukcją producenta go stosować.
UsuńPozdrawiam
Jacek
rozumiem.....było zapytać przed zakupem....;( dziękuję ślicznie za odpowiedź! I wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń