Chleb jaglany bezglutenowy
Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym stał się nagle zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty.
Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy.
Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie GlutenFreeBaking.com
Składniki na formę 20x11 cm::
170 g letniej wody
7 g/ 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych
170 g maki jaglanej
113 g tapioki - mąki skrobiowej
2 łyżeczki cukru lub miodu
2 łyżeczki gumy guar (niekoniecznie)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3 jajka (można dać same białka, miękisz będzie miał wtedy jaśniejszy i mniej żółty kolor)
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta.
Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią lub ściereczką.
Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny).
Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C.
Piec w 175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce ok. 1 godzinę.
Smacznego :)
Mmm. Ciekawy przepis))
OdpowiedzUsuńczy można zamiast mąki z tapioki użyć ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, to jest także mąka skrobiowa, ale nie próbowałem tak robić. Nie jestem specem od bezglutenowych wypieków, ten chleb to był eksperyment ale udany. Pozdrawiam!
UsuńWitam, czy można pominąć jajka albo co zamiast jajek?
OdpowiedzUsuńW przepisach spotkałem łyżkę oleju jako zamiennik za 1 jajko
UsuńMoże łuska babki płesznik?
Usuń