Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia
Chleb wyszedł bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Aromat chleba dopełnia prażone chia, przyjemnie strzelające pod zębami ;)
Polecam do upieczenia!
Ilość składników na formę 20x11 cm:
Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy jednak nieco zmienić), generalnie ciasto ma mieć ciepło. U mnie najcieplej jest w łazience (brak okien i rury od c.o.) i tam zazwyczaj prowadzę wyrastanie ciasta.Zaczyn (20-24 godziny w temperaturze 27oC)
zakwas żytni 25,0 g
40 g mąka żytnia jasna typ 720
20 g mąka żytnia razowa typ 2000
40 g woda
1,4 g sól
Zaparka (3 godziny w temperaturze 63-65oC)
66 g mąka gryczana
18 g nasiona chia (lekko podprażone na patelni)
180 g woda (wrzątek)
po wymieszaniu dodać
3,5 g słód jasny
znowu wymieszać i zostawić w temp. 63-65oC, ewentualnie zawinąć w kołdrę lub koc.
Po 3 godzinach, przed dodaniem do ciasta ostudzić do temperatury 36-38oC.
Ciasto
cały zaczyn
cała zaparka (wystudzona)
50 g mąka żytnia jasna typ 720
20 g mąka żytnia razowa typ 2000
140 g mąka pszenna typ 650 lub 750
5 g sól
3,5 g drożdże świeże lub 1 g instant
20 g woda
nasiona chia do posypania chleba
Nawodnienie ciasta 70%
Składniki dokładnie wymieszać, zostawić na 90 minut w temperaturze 29-30oC.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy 20x11 cm (lub wyłożyć formę papierem do pieczenia), posypać chia.
Wyrastanie 45 minut w 32oC, aż wyrośnie prawie do brzegów formy (u mnie ok. 2 godziny).
Przed pieczeniem spryskać wierzch chleba wodą.
Pieczenie 10 minut w 250oC, 40 minut w 180oC bez zaparowania piekarnika.
3 minuty przed końcem pieczenia wierzch chleba spryskać wodą.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń