Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber
Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach.
Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie pasował by tez do kanapek z białym serem ale nie próbowałem.
Ze względu na remont i brak czasu piekłem szybszą wersję na drożdżach.
Moje drobne zmiany, jakie wprowadziłem do przepisu:
- przeliczyłem na połowę składników (foremka 25x11 cm)
- polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati
- dałem trochę mniej cukru
- z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę
Struan
wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina)
Składniki (foremka 25x11 cm):
380 g mąki pszennej chlebowej
25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą)
16 g płatków owsianych
8 g otrębów pszennych
40 g ugotowanego brązowego ryżu (ja dodałem basmati)
35 g cukru trzcinowego (dałem 25 g)
9 g soli
30 g miodu
90+60 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
73 g kefiru lub maślanki
100 g rodzynek
– roztopione masło (ok. 25 g)
– czubata łyżka cukru wymieszana z 1/2 łyżeczki cynamonu
– smalec do natłuszczenia foremek
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód.
Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozciągnij i obsyp rodzynkami. Złóż ciasto i wyrabiaj ręcznie 2 – 3 minuty, do równomiernego rozłożenia się rodzynek w cieście. Nie używaj robota, gdyż może on rodzynki rozetrzeć na miazgę.
Przełóż ciasto do natłuszonej miski, i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej, na 2 – 3 godziny, do podwojenia się jego objętości.
Oprósz blat roboczy mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości foremki. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku, i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu.
Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. Wstaw foremkę z chlebem do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich 4 – 5 minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody bochenków ładnie się przypiekły.
Po upieczeniu się chleba wyjmij go z foremek, górę posmaruj odrobiną masła, i obsyp resztką cukru z cynamonem, jeśli Ci coś zostało. Odstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Drobne uwagi Marcina:
– w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej
– zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną)
– przeliczyłem składniki, aby ilość struana była taka, jak w mojej zakwasowej wersji.
Smacznego :)
Struan na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Piękne!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyrosły.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
Dziękuję za ciekawy wybór do majowej Piekarni!
UsuńŁał! Fantastyczny chlebek! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuńmój chlebek tez wyszedł pysznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam!
UsuńPięknie wyrośnięty struan :)
OdpowiedzUsuńSmakował?
Oczywiście, że smakował :) Wziąłem pod uwagę Twój dopisek w przepisie i przeliczając na jedną foremkę 25 cm ciut zwiększyłem ilość składników, dlatego traki wysoki wyszedł.
UsuńPozdrawiam!
Śliczne bochenki. Do kawy na pewno pasuje idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam!
UsuńPięknie się prezentuje i bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńBardzo apetyczny :) Wspaniale wygląda. Dziękuję za wspólny czas, pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam!
UsuńPerfekcyjne bochenki i zgadzam się, że jako grzanki i ciasto do kawy są idealne :-)
OdpowiedzUsuńDo kolejnego spotkania.
Dziękuję i do następnego bochenka!
UsuńAleż smakowicie wyglądają Twoje chleby!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)