Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber


Struan z rodzynkami i cynamonem

Struan z rodzynkami i cynamonem


Tym razem w majowej Piekarni Amber pieczemy chleb wypatrzony przez Anię na blogu Marcina.
Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach.
Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie pasował by tez do kanapek z białym serem ale nie próbowałem.
Ze względu na remont i brak czasu piekłem szybszą wersję na drożdżach.

Moje drobne zmiany, jakie wprowadziłem do przepisu:
- przeliczyłem na połowę składników (foremka 25x11 cm)
- polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati
- dałem trochę mniej cukru
- z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę


Struan
wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina)

Składniki (foremka 25x11 cm):

  380 g mąki pszennej chlebowej
  25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą)
  16 g płatków owsianych
  8 g otrębów pszennych
  40 g ugotowanego brązowego ryżu (ja dodałem basmati)
  35 g cukru trzcinowego  (dałem 25 g)
  9 g soli
  30 g miodu
  90+60 g letniej wody
  20 g świeżych drożdży
  73 g kefiru lub maślanki
100 g rodzynek
– roztopione masło (ok. 25 g)
– czubata łyżka cukru wymieszana z 1/2 łyżeczki cynamonu
– smalec do natłuszczenia foremek

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód.
Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozciągnij i obsyp rodzynkami. Złóż ciasto i wyrabiaj ręcznie 2 – 3 minuty, do równomiernego rozłożenia się rodzynek w cieście. Nie używaj robota, gdyż może on rodzynki rozetrzeć na miazgę.
Przełóż ciasto do natłuszonej miski, i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej, na 2 – 3 godziny, do podwojenia się jego objętości.
Oprósz blat roboczy mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości foremki. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku, i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu.
Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. Wstaw foremkę z chlebem do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich 4 – 5 minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody bochenków ładnie się przypiekły.
Po upieczeniu się chleba wyjmij go z foremek, górę posmaruj odrobiną masła, i obsyp resztką cukru z cynamonem, jeśli Ci coś zostało. Odstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Drobne uwagi Marcina:
– w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej
– zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną)
– przeliczyłem składniki, aby ilość struana była taka, jak w mojej zakwasowej wersji.

Smacznego :)

Struan na blogach:

Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife


Komentarze

  1. Piękne!
    Bardzo ładnie wyrosły.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciekawy wybór do majowej Piekarni!

      Usuń
  2. Łał! Fantastyczny chlebek! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mój chlebek tez wyszedł pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam!

      Usuń
  4. Pięknie wyrośnięty struan :)
    Smakował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że smakował :) Wziąłem pod uwagę Twój dopisek w przepisie i przeliczając na jedną foremkę 25 cm ciut zwiększyłem ilość składników, dlatego traki wysoki wyszedł.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Śliczne bochenki. Do kawy na pewno pasuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam!

      Usuń
  6. Pięknie się prezentuje i bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny :) Wspaniale wygląda. Dziękuję za wspólny czas, pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne majowe pieczenie i pozdrawiam!

      Usuń
  8. Perfekcyjne bochenki i zgadzam się, że jako grzanki i ciasto do kawy są idealne :-)
    Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ smakowicie wyglądają Twoje chleby!
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty