Przejdź do głównej zawartości

Posty

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Polecane

Prosty i smaczny chleb na drożdżach dla początkujących od Sergey Kirillov

    Dzisiaj wypróbowałem przepis na prosty chleb na drożdżach od Sergey Kirillov  Tutaj link do jego filmiku: https://youtu.be/kkNjvId-d7Y?si=B09J1sIUE4lJMSkF   Jak napisał sam autor: Przyjaciele, wymyśliłem ten prosty chleb dla moich bliskich i absolutnie każdy może go przygotować. Do jego przygotowania nie używałem miksera, a nawet nie brudziłem sobie rąk. Zawiera 500 g mąki jasnej pszennej i 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej. Sekretem jego smaku i wspaniałego aromatu jest gęsty drożdżowy zaczyn.    Gęsty zaczyn drożdżowy: 180 g wody o temperaturze pokojowej 3 g świeżych drożdży 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 200 g jasnej mąki pszennej (u mnie typ 450 + 650 pół na pół) Wyrobić gęste ciasto i zostawić do fermentacji w lodówce na około dobę 20-28 h. Ciasto: cały zaczyn 320 g zimnej wody 3 g świeżych drożdży 12 g soli 300 g jasnej mąki pszennej (u mnie typ 450 + 650 pół na pół) Zaczyn rozrobić bardzo dokładnie w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać króciutko, tak

Najnowsze posty

Prosta pizza wg K.Forkisha (Flour Water Salt Yeast)

Bajgle preclowe

Russian rye bread à la Borodinsky with zavarka in 3 days from scratch

Optymalna temperatura ciasta

Łódzki żulik (chleb turecki) w lutowej Piekarni Amber i co nieco o jego historii i dziwnej nazwie

Prosty i szybki chleb na drożdżach, smaczny i bardzo chrupiący

Najprostsze bagietki bez zaczynu (metoda bezpośrednia)

Co to jest autoliza (w piekarnictwie) i jak z niej korzystać