Prosty i szybki chleb na drożdżach, smaczny i bardzo chrupiący
Wczorajsze chlebki na szybko, bo nic pieczywa na kolację w domu nie było
Prosty i szybki przepis, np. jeśli musimy coś upiec na już, a wychodzą naprawdę smaczne i bardzo chrupiące.
To proste ciasto, tylko na drożdżach, bez zaczynów, fermentacja tylko w temperaturze otoczenia.
Składniki na ciasto, na 2 nieduże chlebki:
396 g mąka pszenna typ 650 (90%)
44 g mąka żytnia typ 2000 (10%)
3 g słód aktywny jęczmienny( 0,7%) - można pominąć, bo robiłem te chleby również bez słodu i były całkiem OK :)
235 g woda chłodna (55%)
12 g drożdże świeże (2,7%)
10 g sól (2,3%) + 5 g dodatkowa woda
Kręcimy mikserem, tylko na początku bez soli, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Później dodajemy sól i odrobinę wody, dla lepszego jej rozpuszczenia i chwilę znowu wyrabiamy, można na szybszym biegu.
Można również wyrobić to ciasto ręcznie, tylko trochę dłużej nam zejdzie.
Pierwsza, wstępna fermentacja ciasta ok. 1- 1,5 h, potem podzielić ciasto na pół, formowanie i gara-wyrastanie ok.1,5 h. Cały czas w temperaturze pokojowej.
Przed pieczeniem należy chlebki ponacinać i spryskać lub posmarować wodą.
Pieczone na stali 230C 15 min i potem 180-190C przez ok 25 min.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz