Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Prosty i szybki chleb na drożdżach, smaczny i bardzo chrupiący

 

 
 Prosty i szybki chleb na drożdżach

Wczorajsze chlebki na szybko, bo nic pieczywa na kolację w domu nie było 🙂

Prosty i szybki przepis, np. jeśli musimy coś upiec na już, a wychodzą naprawdę smaczne i bardzo chrupiące.
 
To proste ciasto, tylko na drożdżach, bez zaczynów, fermentacja tylko w temperaturze otoczenia.
 
Składniki na ciasto, na 2 nieduże chlebki:
 
396 g mąka pszenna typ 650 (90%)
44 g mąka żytnia typ 2000 (10%)
3 g słód aktywny jęczmienny( 0,7%) - można pominąć, bo robiłem te chleby również bez słodu i były całkiem OK :)
235 g woda chłodna (55%) 
12 g  drożdże świeże (2,7%)
 
10 g sól (2,3%) + 5 g dodatkowa woda
 
Kręcimy mikserem, tylko na początku bez soli, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Później dodajemy sól i odrobinę wody, dla lepszego jej rozpuszczenia i chwilę znowu wyrabiamy, można na szybszym biegu. 
Można również wyrobić to ciasto ręcznie, tylko trochę dłużej nam zejdzie.

Pierwsza, wstępna fermentacja ciasta ok. 1- 1,5 h, potem podzielić ciasto na pół, formowanie i gara-wyrastanie ok.1,5 h. Cały czas w temperaturze pokojowej.

Przed pieczeniem należy chlebki ponacinać i spryskać lub posmarować wodą.
 
Pieczone na stali 230C 15 min i potem 180-190C przez ok 25 min.
 
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty