Chleb gryczano-ryżowy z dodatkiem babki jajowatej
Smaczny chlebek z mąk bezglutenowych (jedynie odrobina żytniej z zakwasu w składzie, bo nie prowadzę na razie zakwasu bezglutenowego). Kwaskowo-słodkawy z lekką nutą gryki, w środku wilgotny i mięciutki. Dodatek łuski babki jajowatej korzystnie wpływa na strukturę miękiszu, która jest tu podobna jak w żytnich chlebach.
Zaczyn:
5 g zakwasu żytniego
25 g mąki ryżowej
25 g mąki gryczanej
50 g wody
wymieszałem w słoiczku i zostawiłem na noc do zakwaszenia ok 15 h w t.pokojowej.
Ciasto:
cały zaczyn
400 g wody
250 g mąki gryczanej
50 mąki ryżowej
50 g skrobi ziemniaczanej
20 g łuski babki jajowatej
Po dokładnym wymieszaniu składników zostawiłem na godzinę w przykrytej misce,
następnie dodałem do tego:
10 g soli + 15 g cukru + 4 g drożdży świeżych wszystko rozpuszczone w 50 g wody.
Wmieszałem dobrze w ciasto i dodając jeszcze trochę dodatkowej wody, bo ciasto było mocno geste. Zostawiłem znowu na godzinę, po czym przełożyłem do podłużnej foremki keksówki o wymiarach 25x11 cm.
W foremce ciasto rosło około 40 minut, powinno wyrosnąć prawie do samych brzegów foremki
Po wyrośnięciu piekłem około 50 minut na termoobiegu w 180°C.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz