Pizzerinki / bułeczki pizzowe
Na 12 pizzerinek:
Ciasto:
500 g jasnej mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
40 g świeżych drożdży
4 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
2 średnie jajka
60 g masła
10 g soli
ciasto 950 g, 12 pizzerinek x 80 g
Sos pomidorowy:
1 puszka (400 g) pulpy pomidorowej odcedzonej na sitku z nadmiaru soku
1/2 łyżeczki cukru
sól, czosnek, oregano do smaku
Na wierzch:
mozzarella tarta
oliwki
pomidorki koktajlowe
cieniutko pokrojone na plasterki surowe pieczarki
itd. wg uznania
Przygotowanie ciasta:
Drożdże wymieszać z cukrem, 1/2 szklanki mleka i dodać 4 łyżki mąki (z tej odważonej na pizzerinki, u mnie to było 70 g mąki). Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.
Pozostałe mleko (1/2 szklanki) podgrzać i rozpuścić w nim masło.
Do misy wsypać resztę mąki (u mnie 430 g), dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dobrze wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko.
Wyrabiać ciasto mikserem przez 10 minut (sól 10 g dodać 2-3 minuty przed końcem wyrabiania).
Ciasto zostawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę, aż co najmniej podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dobrze obsypany mąką stół (uwaga ciasto jest dosyć luźne), złożyć kilka razy na pól, odgazowując.
Podzielić na 12 równych porcji po 80 g.
Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę, zostawić na 5 minut odpoczynku, a następnie rozciągnąć na placek, naciskając od środka palcami.
Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki powinny wyrastać jeszcze ok. 30 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie posmarować je sosem pomidorowym.
Brzegi można też posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z odrobiną mąki i posypać sezamem.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i piec placki z sosem ok. 10 minut, aż się trochę podpieką.
Następnie wyjąć z piekarnika i posypać tartym serem, nałożyć dodatkowe składniki jak oliwki czy pieczarki.
Zapiec z serem jeszcze ok 5 minut w niższej temperaturze ok. 170-180°C.
Smacznego :)
Mega. Wszelkie pizze i pizzerinki są w moim domu bardzo mile widziane
OdpowiedzUsuń