Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Pizzerinki / bułeczki pizzowe

Pizzerinki


Pizzerinki/bułeczki pizzowe, robione z ciasta na cebularze. Z pizzą nie ma to zbyt wiele wspólnego (jajka, cukier, mleko, 8% drożdży), ale są całkiem dobre, ciasto wychodzi fajnie puszyste i lekkie.

Na 12 pizzerinek:
Ciasto:

500 g jasnej mąki pszennej typ 450, 500 lub 550

40 g świeżych drożdży

4 łyżeczki cukru

1 szklanka mleka

2 średnie jajka

60 g masła

10 g soli

ciasto 950 g, 12 pizzerinek x 80 g


Sos pomidorowy:

1 puszka (400 g) pulpy pomidorowej odcedzonej  na sitku z nadmiaru soku

1/2 łyżeczki cukru

sól, czosnek, oregano do smaku


Na wierzch:

mozzarella tarta

oliwki

pomidorki koktajlowe

cieniutko pokrojone na plasterki surowe pieczarki

itd. wg uznania


Przygotowanie ciasta:

Drożdże wymieszać z cukrem, 1/2 szklanki mleka i dodać 4 łyżki mąki (z tej odważonej na pizzerinki, u mnie to było 70 g mąki). Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.

Pozostałe mleko (1/2 szklanki) podgrzać i rozpuścić w nim masło.

Do misy wsypać resztę mąki (u mnie 430 g), dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dobrze wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko.

Wyrabiać ciasto mikserem przez 10 minut (sól 10 g dodać 2-3 minuty przed końcem wyrabiania).

Ciasto zostawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę, aż co najmniej podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dobrze obsypany mąką stół (uwaga ciasto jest dosyć luźne), złożyć kilka razy na pól, odgazowując.

Podzielić na 12 równych porcji  po 80 g.

Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę, zostawić na 5 minut odpoczynku, a następnie rozciągnąć na placek, naciskając od środka palcami. 

Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki powinny wyrastać jeszcze ok. 30 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie posmarować je sosem pomidorowym.

Brzegi można też posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z odrobiną mąki i posypać sezamem.

Rozgrzać piekarnik do 200 °C i piec placki z sosem ok. 10 minut, aż się trochę podpieką.

Następnie wyjąć z piekarnika i posypać tartym serem, nałożyć dodatkowe składniki jak oliwki czy pieczarki.

Zapiec z serem jeszcze ok 5 minut w niższej temperaturze ok. 170-180°C.

Smacznego :)







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty