Chleb pełnoziarnisty mieszany
Chleb z rożnych, zmieszanych ze sobą mąk pełnoziarnistych: orkiszowa, pszenna, gryczana i żytnia. Proporcje na foremkę 20x11 cm.
Zaczyn:
60 g dojrzały zakwas żytni
100 g letnia woda
100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g)
Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C
Ciasto:
170 g letnia woda
9 g sól
20 g powidła jabłkowe lub miód, melasa itp.
280 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 70 g)
60 g miks ziaren razem z wodą (krótko uprażone na patelni i namoczone w 50 g wody)
ewentualnie dodatkowa woda przy wyrabianiu do miękkiej konsystencji ciasta
Do zaczynu dodać wodę, sól i powidła (miód, melasę itp.), dokładnie wymieszać. Dosypać mąki, wyrobić kilka minut ciasto, na końcu dodać miks ziaren i wmieszać równomiernie w ciasto.
Ciasto zostawić przykryte na godzinę.
Następnie przełożyć ciasto do foremki 20x11 cm wysmarowanej olejem i obsypanej w środku ziarenkami (w misce zostawić odrobinę ciasta i rozrobić ją z niewielką ilością wody, potem można to użyć do posmarowania wierzchu chleba, ziarenka będą mocniej się trzymać).
Chleb w foremce zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 h w cieple w ok. 30-32°C, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów foremki.
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować resztką ciasta rozrobioną z wodą i posypać nasionkami.
Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku, 10 minut w 220-230°C, potem zmniejszyć temperaturę do 170-180°C i piec jeszcze ok. 50 minut.
Smacznego :)
Aż mam ochotę na chlebek prosto z pieca, jutro idę do piekarni z rana :)
OdpowiedzUsuń