Bułki do hamburgerów z dodatkiem starego ciasta
Przepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2"
Składniki na 6 bułek po 90 g ciasta:
270 g mąka pszenna typ 00, W 280, P/L 0,55
72 g mleko
72 g woda
7 g cukier
9 g słód aktywny
9 g drożdże
13 g masło
13 g oliwa lub olej
5 g sól
72 g stare ciasto "pasta di riporto" (dzień wcześniej zrobiłem imitację starego ciasta, zostawiłem do fermentacji na 1-2 h w t. pokojowej i potem na 12-24 h do lodówki 4°C):
- 40 g mąka pszenna typ 00, W 280, P/L 0,55
- 12 g mleko
- 12 g woda
- 1,3 g cukier
- 1,3 g drożdże
- 1,3 g słód
- 2 g masło
- 2 g oliwa lub olej
- 0,8 g sól
Całkowita waga ciasta: ok. 540 g = 90 g x 6
W dzieży miksera planetarnego umieścić: mąkę, mleko, wodę, cukier, słód i drożdże.
Gdyby ciasto było bardzo suche i nie chciało się połączyć dodać troszkę dodatkowej wody lub mleka.
W połowie wyrabiania dodać: stare ciasto, potem sól, na końcu masło i oliwę lub olej.
Wyrobić do elastycznej i jednorodnej konsystencji.
Idealna temperatura końcowa ciasta powinna wynosić 25°C.
Ciasto zostawić do fermentacji na 20 minut.
Następnie podzielić na porcje po 70 g ciasta.
Po następnych 20 minutach uformować bułki, odstawić na 10 minut, następnie spłaszczyć i umieścić na około 60 minut w temperaturze 26/28°C do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem powierzchnię bułek zwilżyć roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temperaturze 220°C z parą przez około 15 minut.
P.S. Stare ciasto, to kawałek ciasta z tych samych składników zrobionego dzień wcześniej, który został z niego odłożony i był potem przechowywany w temperaturze 4°C do następnego dnia.
Ponieważ w warunkach domowych nie robimy bułek codziennie, zrobiłem coś w rodzaju imitacji ciasta z poprzedniego dnia i zostawiłem je do fermentacji na 2 h w t. pokojowej, a potem schowałem na 12-24 h do lodówki 4°C.
Smacznego :)
Wspaniały przepis! Kocham domowe wypieki w wszelkiej formie!
OdpowiedzUsuń