Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami

rolada drożdżowa z orzechami


Potica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i Wielkanoc. 
Rozciąganie i zwijanie ciasta pokazane na filmiku: https://youtu.be/CGhX2ZfL9AQ

Foremka 25 x 11 x 7 cm

Ciasto:


285 g mąka pszenna silna typ ok. 450
120 g mleko pełnotłuste
15 g woda
1,4 g drożdże instant
1 duże jajko (60 g)
5 g sól
50 g cukier puder
22 g miękkie masło 82% tłuszczu

W misie miksera wymieszaj: mąkę z mlekiem, wodą, jajkiem i drożdżami, aż do uzyskania jednorodnego ciasta.
Dodaj cukier i wyrabiaj, aż do całkowitego połączenia. Najlepiej dodać go w dwóch porcjach, ponieważ cukier ma tendencję do upłynniania ciasta.
Wyrabiaj dalej, aby uzyskać gładkie, jedwabiste i średnio rozwinięte ciasto.
Następnie również porcjami dodajemy masło, czekając aż się wchłonie, co ułatwi proces wyrabiania ciasta.
Wyrabiamy około 12-15 minut, tak aby uzyskać elastyczne, miękkie i bardzo dobrze rozwinięte ciasto. Ciasto po odpoczynku musi przejść test membrany. 

Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do lekko wysmarowanego olejem pojemnika lub miski. Nakrywamy  folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 29-30°C, aż podwoi swoją objętość. Zajmuje to ok. 3-4 godziny.

Nadzienie:


280 g orzechów włoskich
95 g cukier puder
1/2 łyżki stołowej gorzkiego kakao
3 g mielonego cynamonu
szczypta soli
58 g masła
60 g mleko pełnotłuste
1 duże żółtko
1/4 łyżeczki  ekstraktu waniliowego


W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Zblenduj orzechy z cukrem, cynamonem, solą i kakao.
W rondelku podgrzej mleko z masłem, aż lekko się zagotuje. Zdejmij z ognia, dodaj zblendowaną masę orzechową i dobrze wymieszaj. 
Dodaj ekstrakt waniliowy razem z żółtkiem i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Odstaw w temperaturze pokojowej, przykrywając miskę folią lub talerzem, do czasu, aż nadzienie będzie potrzebne.

Rozciągnij ciasto, aby uformować roladę.

Posmaruj powierzchnię roboczą cienką warstwą oleju.
Wyłóż ciasto i delikatnie odgazuj.
Rozwałkuj ciasto wałkiem, aby uformować prostokąt o wymiarach 65 x 45 cm. Podczas rozciągania ciasta pomagaj sobie również rękami. Ciasto rozciągaj bez naprężania (to znaczy pracuj spokojnie, bez ściskania i gwałtownego rozciągania ciasta, aby pozostało elastyczne przez cały proces rozciągania.
Zawsze rozciągamy ciasto w kierunku od środka do końców.

Rozsmaruj nadzienie.

Za pomocą łopatki nałóż małe kawałki nadzienia na całej powierzchni ciasta i zacznij je rozprowadzać.
Nadzienie jest dość gęste, najprawdopodobniej będziesz musiał pomóc sobie dłońmi, aby je równomiernie rozprowadzić.
Zawiń brzegi ciasta, z wyjątkiem jednego brzegu, który uszczelni ciasto po zwinięciu. To najdłuższy bok, najdalszy od nas (najlepiej obejrzyj to na filmiku).

Zwiń ciasto w roladę i zostaw do wyrośnięcia w foremce.

Zawijaj ciasto na siebie, upewniając się, że nie ma przerwy między warstwami. Zwijaj ostrożnie za pomocą obu rąk. Po zwinięciu upewnij się, że połączenie jest uszczelnione.
Uformuj roladę w kształt litery "S", następnie z dużą starannością i uwagą przełóż do formy. Przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny w temperaturze 29-30°C (uwaga: wzrost ciasta nie jest jakoś spektakularnie widoczny).

Pieczenie.

Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C.
Posmaruj wierzch rolady stopionym masłem i umieść w piekarniku.
Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze ok. 45 minut. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić ok. 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posmaruj ciasto ponownie masłem i jeśli chcesz posyp cukrem.
Zostaw w foremce do wystygnięcia na 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z foremki i dalej studź na kratce.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Wygląda zachwycająco, muszę dokupić orzechów i spróbować zrobić choć trochę podobną

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam poticę dość dawno temu. Wyszła przepyszna ale nawet w połowie nie tak piękna jak Twoja . Na pewno nie przylożyłam się do walkowania i rozciągania. Moje ciasto było mocno luźne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty