Chleb pszenny z dodatkiem mąki z płaskurki (robiony na żytnim zakwasie i zaczynie)
Zaczyn żytni:
20 g zakwas żytni razowy z lodówki
+ 40 g lekko ciepła woda
+ 40 g mąka żytnia jasna chlebowa typ 720,
Zostawić do podwojenia objętości, nie więcej, co powinno zająć 2,5-4 h.
Ciasto:
W misie miksera wymieszać:
320 g mąki pszennej typ 650
40 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
180 g chłodnej wody (do 50% nawodnienia ciasta)
180 g chłodnej wody (do 50% nawodnienia ciasta)
Mieszamy przez 2-3 minuty na pierwszym biegu, tylko do dobrego połączenia składników.
Zostawić do odpoczynku (autoliza) na 30-40 minut.
Potem dodać:
80 g zaczyn żytni po 2,5-4 h i podwojeniu objętości
30-50 g zimna woda
9 g sól
Wyrobić mikserem do średniego rozwoju glutenu.
T.otoczenia 27-28°C, ciepło było.
Zostawić ciasto do fermentacji wstępnej na 2,5-4 h, w zależności od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu. W czasie fermentacji wstępnej, na początku składać ciasto 3-4 razy co 30-40 minut.
Wstępne formowanie i odpoczynek 30 minut.
Wyrastanie w koszyku 1,5-2,5 h + 0,5 h w lodówce podczas nagrzewania piekarnika.
Pieczony w garnku żeliwnym 40 minut, z czego 20 min z pokrywą, potem pokrywę zdjąć.
Temperatura pieczenia: najpierw 230-240°C, po 20 minutach zmniejszyć do ok. 200°C.
Smacznego :)
Czy zaczyn żytni można zostawić na dłużej niż 2,5-4h? np. na noc w lodówce? Ewentualnie proszę o podpowiedź w jakich godzinach najlepiej zacząć;-) dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń2 podejścia i dwa razy zakalec.....czy brak garnka żeliwnego może być przyczyną? z drugiej strony mam wrażenie, że chlebek nie wyrasta w koszyku, ale zakwas/zaczyn jest dobry, bo inne chlebki wychodzą. Robię wszystko jak w przepisie, ale nie ma mowy o takim bochenku, bo chleb zostaje niski - co jest wynikiem zakalca.
OdpowiedzUsuńSpróbowałbym bym lepiej, dłużej wyrobić ciasto mikserem. Woda lodowata z lodówki. Zaczyn dodać po podwojeniu objętości. Pozdrawiam :)
Usuńok. spróbuję:) Dziękuję!
Usuńczy zakwas wyjety z lodowki ma polezec w kuchni do temperatury pokojowej a potem go dokarmic i odczekac jak sie zaaktywuje?
OdpowiedzUsuń