Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Wymiary papierowych form do panettone. Ile ciasta wchodzi do foremki?

Często, kiedy kupujemy papierowe foremki do panettone, zadajemy sobie pytanie: 

Ile ciasta jest właściwą ilością dla konkretnego wymiaru formy?


Formy dla panettone (wysokie):


średnica [cm]

wysokość [cm]

Waga (orientacyjna) panettone po wypieku [g] 

Waga ciasta [g]

do włożenia, do każdej formy, przyjmując ubytek wypiekowy 5%*  

6,0

5,0

80

84

7,0

5,0

90

95

7,3

6,0

100

105

11,0

8,5

300

315

13,4

9,5

500

525

15,5

10,6

750

788

16,0

10,6

800

840

16,5

13,5

900

950

17,0

11,0

900

950

17,0

12,5

1000

1050

18,0

11,5

1000

1050

20,5

13,5

1500

1575

22,5

15,0

2000

2100



Formy dla panettone basso, veneziana, focaccia veneta, fugassa veneta (niskie):


średnica [cm]

wysokość [cm]

Waga (orientacyjna) panettone po wypieku [g]

Waga ciasta [g]

do włożenia, do każdej formy, przyjmując ubytek wypiekowy 5%* 

15,5

5,5

450

472

17,0

5,5

500

525

18,5

6,0

700

735

20,0

6,5

800

840

21,0

7,0

950

998

22,0

7,0

1000

1050

24,0

8,0

1500

1575

27,5

8,0

2000

2100



* Ubytek wypiekowy zwany upiekiem, to różnica między masą ciasta włożonego do formy, a masą gotowego pieczywa. Upiek następuje w wyniku utraty wody, niewielkich ilości alkoholu, dwutlenku węgla i kwasów lotnych, przez kęs ciasta podczas wypieku.




Komentarze

Popularne posty