Chleb 'wellness' z tygrysią skórką
Przepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2".
Zaczyn na Lievito Madre:
25 g sztywny zakwas pszenny typu Lievito Madre o hydratacji ok. 50%
50 g mąka pszenna typ 00, W 280 0,50 PL
25 g woda
0,3 g sól
Zostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej (około 20 °C) na 10-12 h.
lub zaczyn na zakwasie pszennym o hydratacji 100%:
34 g zakwas pszenny o hydratacji 100%
50 g mąka pszenna typ 00, W 280 0,50 PL
16 g woda
0,3 g sól
Zostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej (około 20 °C) na 10-12 h.
Ciasto:
100 g zaczyn po 10-12 h
300 g mąka pszenna typ 00, W 280 0,50 PL
50 g mąka żytnia typ 720
2 g słód aktywny jęczmienny lub żytni w proszku
2,5 g cukier
15 g jogurt naturalny
215 g woda (na początku 190 g do ciasta + potem reszta 25 g razem z rozpuszczoną solą)
5,5 g sól
15 g oliwa lub olej
25 g migdały mielone (mąka migdałowa)
50 g frumento macinato grossolanamente (dałem zamiast tego 50 g fermentowanego kleiku z czarnego i czerwonego ryżu)
Total 780 g
W misie miksera umieść: zaczyn, obie mąki, słód, cukier, jogurt i 190 g wody.
W pozostałej wodzie (25 g) rozpuść sól i dodaj kiedy ciasto już się uformuje.
Na końcu wprowadź do ciasta oliwę, mieloną pszenicę (lub tak jak u mnie kleik) i mielone migdały.
Po zakończeniu wyrabiania, kiedy ciasto jest gładkie, elastyczne i jednorodne, zostaw do wstępnej fermentacji na 30 minut.
Uformuj bochenek i zostaw w do wyrośnięcia w koszyku w temperaturze 26-28°C i wilgotność 60% na około 4 godziny.
Przed pieczeniem wierzch chleba można posmarować pomadą*, dla uzyskania efektu 'tygrysiej skórki'.
Pieczenie w temperaturze 210-220°C, około 40-45 minut. Piekłem w garnku żeliwnym, pierwsze 20 minut z pokrywą.
Smacznego :)
*Dodatkowa pomada 'tygrysia skórka' (opcjonalnie)
Składniki:
12,5 g skrobia ryżowa
1,5 g biała mąka
0,5 g cukier
10 g drożdże piwowarskie
maleńka szczypta szafranu (nie miałem)
8 g jogurt naturalny
ok. 5 g wody tak aby uzyskać maziowatą konsystencję
Sporządzić na godzinę przed smarowaniem skórki.
Tygrysia skórka nadaje cały smak
OdpowiedzUsuń