Bułki ziemniaczane
Ostatnio zasmakowały mi bułki ziemniaczane z marketu, więc wczoraj spróbowałem odtworzyć je ze składu. Zamiast płatków ziemniaczanych użyłem ugotowane bez soli ziemniaki, przeciśnięte przez praskę .
Składniki:
400 g mąka pszenna jasna (u mnie Gusto Bello typ 00 z Biedronki )
40 g zakwas żytni na T720 (5 g/20 g/20 g, 3 h w 27°C), jeśli nie mamy zakwasu można go zastąpić 20 g mąki żytniej T720 i 20 g wody
280 g ugotowane bez soli ziemniaki, przeciśnięte przez praskę
70 g mleko lub woda
4 g drożdże świeże (prasowane)
10 g cukier
10 g sól
15 g masło
Wyszło 780 g ciasta, na 8 bułek po 97 g ciasta.
Zagnieść ręcznie lub mikserem jednolite ciasto, masło wrobić na samym końcu.
Zostawić w cieple do wyrośnięcia na około 2-2,5 h, aż ciasto zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
Podzielić na kęsy ciasta po około 95-97 g.
Każdy z kawałków ciasta rozpłaszczyć, pozakładać brzegi do środka i wyrównać w okrągły kształt.
Ułożyć bułki na papierze do pieczenia, szwami do dołu.
Zostawić przykryte ściereczką i folią do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 30-32°C, mają mieć ciepło podczas rośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 220°C.
Bułki piec na blasze około 20 minut, po 12-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.
Na początku pieczenia mocno naparować piekarnik, np.spryskiwaczem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz