Paszteciki (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu)
Na ciasto:
580 g mąka pszenna jasna
6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem
270 g woda
15 g drożdże świeże
40 g zakwas żytni (jeśli nie mamy pominąć)
18 g cukier
2 małe jajka (w sumie ok. 94 g)
12 g sól
25 g olej lub 30 g masło
W misie miksera umieszczamy wszystkie podane składniki, poza solą i tłuszczem.
Wyrabiamy na pierwszej prędkości, do czasu, aż ciasto zacznie odklejać się od misy i stanie się gładkie i jednorodne. Wtedy dodajemy sól i wyrabiamy chwilę na wyższej prędkości, następnie dodajemy masło lub olej i wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia przez ciasto.
Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Np. na farsz szpinakowy:
450 g szpinak mrożony w śmietance
220 g serek twarogowy w stylu włoskim
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub posiekane i zmiażdżone)
pieprz, sól i starta gałka muszkatołowa do smaku
Cześć ciasta, z którego będziemy wycinać kółka, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Resztę ciasta nakrywamy folią aby nie obsychało.
Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Bezpośrednio przed pieczeniem, paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego do temperatury około 180 piekarnika i pieczemy około 12-15 minu, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego!