Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Bułki z pestkami dyni

Bułki z dynią

Tym razem bułki na specjalne życzenie, żeby były podobne jak bułki z pestkami dyni z Żabki. Szukałem ich składu w necie, ale znalazłem tylko bardzo podobne bułki z Carrefour z podanym składem. Wynikało z niego, że są to bułki pszenno-żytnie. Pokombinowałem więc trochę i zrobiłem swoją wersję na fermentacji mieszanej: długi 16h zaczyn drożdżowy poolish trzymany w lodówce +  rano szybkie odświeżenie zakwasu żytniego. 


Całonocny zaczyn poolish:

180 g mąka pszenna typ 650
180 g woda o temp. ok. 27-28C
4 g drożdże świeże

Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie. Dodać mąkę i chwilę wymieszać. Zaczyn zostawić w przykrytym pojemniku na 16 godzin, w lodówce (w temperaturze 4-6C).

Zakwas żytni:

30 g zakwas
40 g ciepła woda
40 g mąka żytnia razowa, drobno mielona, typ 2000

Składniki zakwasu dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do fermentacji (28-30C) na ok. 4 godziny.

Kilka godzin przed sporządzeniem ciasta na bułki pestki dyni 80 g uprażyć na niezbyt gorącej patelni, uważać żeby ich nie przypalić. Prażyć do momentu kiedy pestki zaczną oddawać zapach. Następnie pestki zalać niewielką ilością gorącej lub wrzącej wody, tylko tyle żeby przykryła pestki. Postawić na kilka godzin do namoczenia. Można przygotować razem z zakwasem i zostawić w temperaturze pokojowej lub w nocy razem z zaczynem drożdżowym poolish i wtedy chowamy je na noc do lodówki.

Ciasto na bułki:

cały zaczyn poolish po 16 godzinach fermentacji w lodówce
cały zakwas żytni po 4 godzinach fermentacji w cieple
6 g drożdże świeże
210 g woda
360 g mąka pszenna typ 650
70 g mąka żytnia razowa, drobno mielona, typ 2000
10 g cukier
14 g sól + 5g woda
10 g olej rzepakowy
80 g pestki dyni

Wszystkie składniki ciasta poza solą, olejem i pestkami dyni umieścić w misie i wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Dodać sól i odrobinę wody i ponownie chwilę wyrobić. Na koniec dodać pestki dyni oraz olej i wyrobić do równomiernego wmieszania pestek.

Ciasto zostawić do fermentacji w wysmarowanym olejem pojemniku, aż zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.


W tym czasie ciasto można składać na przykład dwa razy co 20-30 minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat, złożyć na pół i podzielić (pociąć) na 15 prostokątnych bułek.

Bułki przełożyć na papier do pieczenia lub matę teflonową i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut w cieple.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do temperatury 220 C.

Wyrośnięte bułki przed samym wypiekiem posmarować rzadkim ciastem lub pomadą z mąki żytniej i wody ze szczyptą soli i posypać pestkami dyni. Piec przez około 20-22 minut w temperaturze 220C. Jeśli zbyt szybko się rumienią obniżyć temperaturę do 180 C.


Smacznego!

Zdjęcia:

Ciasto po wyrobieniu


Ciasto zostawić do fermentacji w wysmarowanym olejem pojemniku

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat, złożyć na pół i podzielić (pociąć) na 15 prostokątnych bułek.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat, złożyć na pół i podzielić (pociąć) na 15 prostokątnych bułek.


Bułki przełożyć na papier do pieczenia lub matę teflonową i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut w cieple.


Wyrośnięte bułki przed samym wypiekiem posmarować rzadkim ciastem lub pomadą z mąki żytniej i wody ze szczyptą soli i posypać pestkami dyni.

Przekrój miękiszu.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty