Reklama

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami

Po lipcowej przewie z przyjemnością wracam do wspólnego pieczenia z piekarnią Amber. W sierpniu pieczemy razem chleb mieszany na miodzie z oliwkami. Przepis wybrała dla nas Badylarka, autorka blogu Weekendy w domu i ogrodzie. 
Jest to chleb na zakwasie, z przewagą mąk pełnoziarnistych (razowych), w smaku lekko słodkawy. Mąka żytnia sprawia, że jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość.

Przepis cytuję za Badylarką 

Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) :


240 g aktywnego zakwasu żytniego 
50 g siemienia lnianego
70 g razowej mąki żytniej
130 g razowej mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej
łyżeczka (8 g) soli
łyżka płynnego miodu
330 g + 20 g wody
18 czarnych oliwek

Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.

W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas.
Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).

Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce.
Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny.
Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.

Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach:



Komentarze

  1. Mistrzowski!
    Naprawdę wzorcowo upieczony.
    Cieszę się, że upiekłeś z nami sierpniowy chleb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia chleba :)

      Usuń
  2. Ładnie Ci się upiekł :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia chleba :)

      Usuń
  3. Cudny bochen chleba :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia chleba :)

      Usuń
  4. Prezentuje się wzorcowo, piękny! Dziękuję za wspólne sierpniowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia chleba :)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie, dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia chleba :)

      Usuń
  6. Pięknie Ci się upiekł, idealnie !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Jacku-nie tylko chleb wygląda pięknie, wzorcowo, ale aranżacja na zdjęciu jest przemyślana, Rustykalny, uroczy klimat. Cieszę się, że tu trafiłam i dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie i do kolejnej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo udany i smaczny chlebek :) Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jacku upiekł Ci się znakomicie pyszny bochen :-) Dziękuje i do następnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Co tu dużo pisać, piękny Ci się upiekł! Dziękuję za wspólne pieczenia i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty