Reklama

Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe

Prosta metoda dekorowania pieczywa

Prosta metoda dekorowania pieczywa

Prosta metoda dekorowania pieczywa


Najpierw przepis na bardzo smaczne, puszyste i chrupiące bułki.  

Ilość składników na 6 bułek (ok.160 g każda)

Zaczyn (12 godzin w temp. pokojowej)


50 g mąki pszennej typ 1050, 1850 lub 2000
50 g wody
1 g drożdży prasowanych 

Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin.

Ciasto na bułki


400 g mąki pszennej typ 480 
100 g mąki orkiszowej typ 1850 
350 g wody
10 g soli
100 g zaczynu 
25 g masła


W misce wymieszać obie mąki z wodą,  zostawić na 2 godziny w temp. pokojowej (autoliza).
Po 2 godzinach dodać  pozostałe składniki (sól, zaczyn, masło) i wyrabiać 5 minut mikserem.

Zostawić do fermentacji na 2 godziny, w tym czasie dwukrotnie składać metodą rozciągania i zakładania ciasta (S&F).
Po 2 godzinach przenieść ciasto do lodówki i zostawić do dalszej fermentacji na 12 godzin.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na obsypany delikatnie mąką blat i podzielić na 6 równych części (ok.160 g każda, najlepiej ważyć ciasto).
Każdy kęs ciasta złożyć w kształt okrągłej bułki, ukulać i przełożyć na papier do pieczenia.

Zostawić do ostatecznego wyrośnięcia na 90 minut.

Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
Wyrośnięte bułki piec 5 minut w maksymalnej temperaturze, potem 15 minut w 230oC. Podczas pieczenia piekarnik powinien być naparowany.

Sposób dekorowania:


Bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać je delikatnie wodą (nie za dużo).

Obsypać wierzch bułek kakao (używając małego sitka i stukając w nie palcem). Gdyby kakao nie rozłożyło się równomiernie można je rozprowadzić bardzo delikatnie suchym pędzelkiem. 

Następnie delikatnie przyłożyć na bułce szablon (wycięty z folii lub papieru dowolny wzór) lub liść, kwiat, itp. zależy to tylko od waszej pomysłowości. Ja np. do dekoracji bułek na zdjęciu użyłem fragmentu wycinanki ludowej. 

Po położeniu na bułce naszego szablonu obsypać ponownie, tym razem białą mąką. Zdjąć ostrożnie nasz szablon, tak aby nie rozmazać odbitego wzoru.

Teraz możemy już wkładać ozdobione w ten sposób bułki do piekarnika.

Po upieczeniu kakao nie jest wyczuwalne w smaku (w każdym razie przeze mnie).




Komentarze

  1. Kawa z wzorkami jest bardzo popularna, ale o pieczywie dekorowanym jeszcze nie słyszałam : ) Bułeczki wyszły przepięknie, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. W Internecie jest mnóstwo przepisów na domowe pieczywo, ale ten jest bardzo precyzyjny i profesjonalny. Takie tradycyjne pieczywo z piekarni to dzisiaj rzadkość, dlatego warto zakasać rękawy i samemu zrobić w pełni naturalny chleb czy bułki. Przy najbliższej okazji muszę wypróbować ten patent z kakao i wzorkami, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają. To był mój pierwszy udany eksperyment z ozdabianiem pieczywa. Takie pieczywo nie jest u nas jeszcze zbyt popularne, za to na świecie wielu pasjonatów rzemieślniczego i domowego wypiekania puszcza wodze fantazji ozdabiając pieczywo w najróżniejszy sposób. Czasami ociera się to o sztukę, kiedy indziej szokuje przeciętnego zjadacza chleba. Wzorki, wymyślne nacięcia na skórce, barwienie miękiszu, np. na fioletowo płatkami kwiatów. Ja inspirowałem się przepisem z Facebooka, ale nie podałem źródła ponieważ wprowadziłem zbyt wiele własnych modyfikacji i to już jest zupełnie inny przepis.
      Dziękuje i pozdrawiam
      Jacek

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty