Focaccia
Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może również stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo.
Składniki na 1 focaccię:
250 g mąki pszennej typ 450, 480, 500 lub 550 (ja użyłem dedykowanej, włoskiej mąki Manitoba)
1,5 g świeżych drożdży lub 0,5 g suchych
250 g bardzo zimnej wody
6-8 g soli
25 g oliwy (najlepiej EVO)
szczypta rozmarynu (najlepiej świeżego)
5 g posiekanego czosnku
Do miski wsypać całą mąkę i dodać 180 g zimnej wody. Mieszać do czasu, aż nie będzie śladów suchej mąki.
Zostawić przykrytą na 30 minut (autoliza).
Dodać drożdże rozpuszczone w 10 g wody, wmieszać w ciasto i zostawić na następne 30 minut.
Po tym czasie dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Następnie dodać sól, oraz pozostałą wodę (60 g, małymi porcjami, czekając dopóki każda porcja się wchłonie).
Ponownie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Na końcu dodać 7 g oliwy i wrobić w ciasto.
Przełożyć do zamykanego pojemnika, wysmarowanego dobrze oliwą.
Ciasto składać (S&F) 6 razy, co 30 minut, po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Schować do lodówki (temp. 7-10oC) na 12 godzin - zimna fermentacja.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny, aby się ogrzało.
W międzyczasie wymieszać czosnek i rozmaryn z oliwą (12 g).
Wyłożyć ciasto (bardzo delikatnie) na wysmarowany oliwą papier do pieczenia. Uformować w prostokąt.
Polać oliwa z ziołami i czosnkiem, można posypać dodatkowo grubo mieloną solą.
Można też położyć na cieście inne dodatki (ja dałem suszone pomidory).
Rozgrzać piekarnik do 210-220oC. Piec ok. 30-35 minut z parą.
Po upieczeniu można dać na wierzch jeszcze trochę oliwy.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz