Japoński chleb mleczny Hokkaido
Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com
Składniki na foremkę 25x10 cm:
340 g mąki pszennej, użyłem typ 480
54 g cukru
5 g soli
6 g mleka pełnotłustego w proszku
7 g drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)
33 g mleka
37 g śmietanki kremowej
1 średnie jajko
115 g kleiku z mąki (Tang Zhong) opis wykonania na samym końcu przepisu
30 g roztopionego masła
Do posmarowania chleba:
- żółtko jajka roztrzepane z niewielka ilością wody i szczyptą soli.
Na początku wymieszaj w misce: mleko, śmietankę, jajko i kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ).
Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste.
Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie.
Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Po tym czasie podziel ciasto na 3 równe części, uformuj w kulki i zostaw przykryte na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Każdą część rozwałkuj na potrójną szerokość formy, następnie złóż i zroluj w sposób pokazany na en.christinesrecipes.com.
Przenieś rolki ciasta do natłuszczonej formy (szwem do dołu).
Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 45-60 minut, najlepiej w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość).
Posmaruj chleb żółtkiem roztrzepanym z niewielka ilością wody i szczyptą soli. Można posypać nasionami, ja dałem na wierzch trochę sezamu.
Wstaw do nagrzanego do 170-180 °C piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż do zrumienienia skórki.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Przygotowanie kleiku z mąki (Tang Zhong):
25 g mąki pszennej
125 g wody (można zastąpić mlekiem)
W małym rondelku wymieszaj wodę i mąkę, aby nie było grudek.
Ogrzewaj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 °C.
Zdejmij z ognia i mieszaj tak długo, aż zgęstnieje i będzie przypominać kisiel.
Przed dodaniem do ciasta wystudź do temperatury pokojowej
Wygląda tak, że wzdycham do niego :D
OdpowiedzUsuńTo znaczy, że trzeba koniecznie upiec. Jest w miarę prosty i składniki ogólnodostępne.
UsuńPozdrawiam!
Cudowny chleb. Zrobiłam w wersji wytrawnej (jedynie 4 g cukru), gdyż słodkie gryzło mi się z rzodkiewką, którą planuję na kolację i cebulką. Pomimo to wyszedł bardzo puchaty, leciutki, przepyszny. Następnym razem zrobię podwójną porcję :)
UsuńCieszę się, że się udał i smakował!
UsuńRobi furorę w domu:)
Usuń