Bagietki na zaczynie poolish wg Frédérica Laclosa
Całkowita hydratacja ciasta 62%.
Chleb na zaczynie poolish był delikatniejszy i mniej kwaśny od powszechnie pieczonego w tym czasie chleba na zakwasie. Dzięki dostępności drożdży, piekarze zaczęli częściej używać poolish i pieczywo tego typu stawało się coraz bardziej popularne.
Stosowane poolish można określić jako sposób prowadzenia ciasta będący czymś pośrednim pomiędzy pieczeniem przy użyciu zakwasu, a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży.
Składniki (na 4 bagietki, każda z ok. 240 g ciasta):
Zaczyn poolish (12 godzin, temp. 25oС)
176 g – mąka pszenna typ 550
176 g – woda
0,175 g – świeże drożdże
Aby dokładnie odmierzyć 0,175 g świeżych drożdży należy odważyć 10 g drożdży, dodać 1000 g wody i wymieszać, aż drożdże dobrze rozpuszczą się w wodzie. Z tego roztworu wziąć 18 g , dodać 158 g wody i wymieszać. Dodać 176 g mąki, wymieszać i zostawić na 12 godzin w temp. 25oС.
Ciasto
421 g – mąka pszenna typ 550
351 g – zaczyn poolish
2,1 g – świeże drożdże
12,3 g – sól
176 g – lodowatej wody (ciasto średniej gęstości), dodałem jeszcze dodatkowe 18 g wody
Temperatura bazowa ciasta 50oС (suma temperatur: powierza, mąki i wody)
Wyjaśnienie: W moim przypadku temp. powietrza i mąki wynosiła 23oC. Temperatura bazowa ciasta=(23+23+temp. wody)=50, więc należało użyć wody o temp. 4oC (schłodzonej w zamrażarce).
Wyrobić mikserem 5 minut na 1 prędkości + 10 minut na 2 prędkości . Dodać sól i wyrabiać jeszcze 10 minut na 2 prędkości.
Temperatura ciasta po wymieszaniu powinna wynosić 25oС.
Ciasto umieścić w pojemniku i zostawić w temp. pokojowej (20oC) na 30 minut .
Po 30 minutach ciasto umieścić w lodówce, temperatura 7oС, na 12-16 godzin.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 4 kęsy 240 g każdy. Wstępnie uformować i zostawić na 30 minut.
Uformować bagietki i przekładać na obsypane mąką płótno/ściereczkę, zapewniając boczne podparcie. Wyrastanie 90 minut w temp. 25oС.
Przenieść bagietki na blachę, naciąć i umieścić w nagrzanym piekarniku.
Pieczenie 22-25 minut w temperaturze 250oС (przez pierwsze 5-8 minut piekarnik naparowywać spryskiwaczem).
Smacznego ;)
Są cudne ale ja nie mam takiej dokładnej wagi :-) Inne zrobię bo uwielbiam bagietki
OdpowiedzUsuńDzięki. Ja też nie mam ale w przepisie jest sposób odmierzenia takiej małej ilości.
Usuń