Reklama

Focaccia

Focaccia

Focaccia


Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może również stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo.

Składniki na 1 focaccię:


250 g mąki pszennej typ 450, 480, 500 lub 550 (ja użyłem dedykowanej, włoskiej mąki Manitoba)
1,5 g świeżych drożdży lub 0,5 g suchych
250 g bardzo zimnej wody
6-8 g soli
25 g oliwy (najlepiej EVO)
szczypta rozmarynu (najlepiej świeżego)
5 g posiekanego czosnku

Do miski wsypać  całą mąkę i dodać 180 g zimnej wody. Mieszać do czasu, aż nie będzie śladów suchej mąki.
Zostawić przykrytą na 30 minut (autoliza). 

Dodać drożdże rozpuszczone w  10 g wody, wmieszać w ciasto i zostawić na następne 30 minut.

Po tym czasie dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Następnie dodać sól, oraz pozostałą wodę (60 g, małymi porcjami, czekając dopóki każda porcja się wchłonie).

Ponownie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Na końcu dodać 7 g oliwy i wrobić w ciasto.

Przełożyć do zamykanego pojemnika, wysmarowanego dobrze oliwą.

Ciasto składać (S&F) 6 razy, co 30 minut, po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.  

Schować do lodówki (temp. 7-10oC) na 12 godzin - zimna fermentacja.

Po tym czasie wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny, aby się ogrzało.

W międzyczasie wymieszać czosnek i rozmaryn z oliwą (12 g).

Wyłożyć ciasto (bardzo delikatnie) na wysmarowany oliwą papier do pieczenia. Uformować w prostokąt. 

Polać oliwa z ziołami i czosnkiem, można posypać dodatkowo grubo mieloną solą.

Można też położyć na cieście inne dodatki (ja dałem suszone pomidory).

Rozgrzać piekarnik do 210-220oC. Piec ok. 30-35 minut z parą.

Po upieczeniu można dać na wierzch jeszcze trochę oliwy. 

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty