Chaczapuri imeretyńskie - gruziński płaski chleb z nadzieniem serowym
Chaczapuri (serowy chleb) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej. Jest to danie proste i syte, stanowiące podstawę posiłku w Gruzji.
Nadziane może być dowolnym serem podpuszczkowym, świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni.
Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in.
chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli;
chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem;
chaczapuri megrelskie - podobne do imeretyńskiego, z dodatkowym serem na wierzchu.
Ciasto na chaczapuri może być spulchnione zarówno drożdżami jak i sodą.
Ja zrobiłem szybszą wersję z sodą i wyszło na prawdę bardzo smaczne, smak sody nie był w ogóle wyczuwalny.
Swoje chaczapuri robiłem na podstawie tego filmiku
Składniki na 4 nieduże chaczapuri:
220 g mąki pszennej + do podsypywania przy wyrabianiu ciasta
200 g jogurt grecki
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
1 łyżka oleju
300 g sera podpuszczkowego, np. typu koryciński (można też użyć 50/50 mozzarellę i fetę)
masło na wierzch
W misce wymieszać jogurt z wodą, dodać sól, sodę, ocet i olej. Wymieszać i zostawić na 2-3 minuty, aż zacznie się pienić.
Dodać mąkę i wymieszać łyżką, aż cała mąka wchłonie płyn. Wyrabiać podsypując dodatkowo mąką do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się gładkie.
Zostawić ciasto aby odpoczęło na 10-15 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie. Sery zetrzeć na tarce i dokładnie ze sobą wymieszać.
Z nadzienia uformować 4 kule jednakowej wielkości.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej formować okrągły placek, pomagając sobie wałkiem.
Na każdym placku położyć kulę sera i zawinąć w ciasto jak na filmiku.
Chaczapuri możemy upiec na dwa sposoby:
w rozgrzanym wcześniej piekarniku - ok. 20 minut w temperaturze 210-220oC
na suchej patelni, po ok. 5 minut po każdej ze stron
Obie wersję są bardzo smaczne.
Po upieczeniu, wierzch chaczapuri smarujemy masłem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz