Prosty chleb tostowy
Składniki na 1 bochenek pieczony w foremce 30x11 cm:
250 g mąka pszenna jasna (wysokobiałkowa >12 %)
250 g mąka pszenna chlebowa
330 g woda
5 g cukier
10 g miękkie masło
0.5 g słód jęczmienny jasny aktywny (jeśli nie mamy, można pominąć)
10 g sól
8 g drożdże świeże
Wszystkie składniki ciasta umieść w misie miksera.
Wyrabiaj ciasto 3 minuty na pierwszej prędkości, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Następnie mieszaj dalej na drugiej prędkości do czasu pełnego rozwinięcia glutenu (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski).
Pożądana temperatura ciasta: 24°C (nie mierzyłem).
Przykryj ciasto i zostaw do fermentacji na 2 godziny.
W czasie fermentacji złóż ciasto jeden raz w kopertę, po 1 godzinie.
Ciasto wyłóż na lekko obsypany mąką blat//stół i uformuj wstępnie w kulę.
Przykryj folią i zostaw na 10-20 minut aby odpoczęło.
Następnie uformuj ciasto zwijając ja roladę i przełóż do foremki (30x11 cm).
Zostaw w przykrytej folią foremce na ok.60-80 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do temperatury 210-220°C i piecz ok. 40 minut, aż skórka chleba stanie się złotawa.
Smacznego :)
boska struktura :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Podpatrzyłem na YouTube jak się taki chleb formuje, poza tym mocna mąka włoska Manitoba :)
Usuńna czym polega aktywność słodu jęczmiennego?
OdpowiedzUsuń[dziękuję za wszelkie inspiracje]
Słód to skiełkowane i wysuszone ziarno. Może być suszony w niskiej temperaturze, wtedy jest jasny i aktywny (tzn. zawiera aktywne enzymy rozkładające skrobię) lub ciemniejszy suszony w wyższych temperaturach i/lub fermentowany (wtedy już enzymy ulegają dezaktywacji). Dodatek takiego aktywnego słodu daje m.in. ładnie wypieczoną skórkę chleba i dodatkowy aromat, ale jak nie mamy można go pominąć lub dodać np.łyżeczkę miodu.
UsuńDziękuję za wyjaśnienie. Słód jęczmienny jasny będzie więc prawdopodobnie ok;)
Usuń