Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

 Chleb ziołowy z płatkami owsianymi


Od pewnego czasu, obserwuję akcję wspólnego wypiekania chleba z Piekarnią Amber, i w końcu zdecydowałem się wziąć w niej udział. W kwietniu wypiekamy wspólnie chleb ziołowy z płatkami owsianymi, wg. przepisu Kasi z bloga Smaki i Aromaty

Jest to chleb pszenny, na drożdżach, z dodatkiem płatków owsianych i duuużej ilości rozmaitych ziół.
Trochę się obawiałem, że z taką ilością różnych ziół chleb będzie "przepachniony", ale nic tych rzeczy, chlebek wyszedł pyszny, a ziół jest w sam raz.


CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300 g / forma 20 x 35 cm/ lub 2 małe bochenki


Zaczyn:


*  4 łyżki mąki pszennej chlebowej
*  20 g świeżych drożdży (użyłem 7 g suszonych)
*  1 łyżeczka cukru
*  1/2 szkl. letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.


Zioła po 1 łyżeczce:


*  majeranek
*  kolendra
*  kminek
*  szałwia
*  tymianek
*  czarnuszka
*  cząber
*  rozmaryn
*  bazylia 

oraz:
*  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*  1 łyżeczka soli

Zalać  wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut.


Ciasto właściwe:


*  500 g mąki pszennej chlebowej  (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm)
*  1/2 szklanki płatków owsianych
*  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
*  zaczyn drożdżowy
*  zalewa ziołowa
*  ok 1/2 szkl. wody (dodałem 3/4 szkl. )


Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.


Wersja przepisu bez zakwasu:

Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.


Chleb ziołowy na blogach:

Kuchennymi Drzwiami
Akacjowy Blog
Apetyt na Smaka
Smakowitychleb.pl
Nie tylko na słodko
W poszukiwaniu Slow Life
Leśny Zakątek
Codziennik Kuchenny
Bochen chleba
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Kuchnia Gucia
Kulinarna Maniusia
Smaki i Aromaty
Moje Małe Czarowanie
Ogrody Babilonu
W Mojej Kuchni
nie-ład mAlutki
Konwalie w kuchni
Zacisze Kuchenne
Grahamka, weka i kajzerka
Moje domowe kucharzenie
Stare Gary



Komentarze

  1. Jacku,
    Twój chleb wygląda cudownie!
    I wspaniale się zarumienił.
    Mój nie chciał...
    Dziękuję, że mogliśmy piec razem.
    Zapraszam Cię na kolejny wspólny wypiek.
    POzdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł na kwietniowy chleb i wspólne pieczenie. Chleb wszystkim bardzo smakował, a jest prosty i szybki do zrobienia.
      Pozdrawiam
      Jacek

      Usuń
    2. Witam w klubie domowych piekarzy😊 Chleb I klasa!:)

      Usuń
  2. Cudowny chlebek! Mam nadzieję, że smakował Ci tak ja mi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne pieczenie. Chlebek pyszny :)
      Pozdrawiam
      Jacek

      Usuń
  3. Cudowny bochenek :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mistrzowski bochenek i wspaniały miękisz - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale Ci się upiekł:-) I do kolejnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję że mogliśmy razem piec, pięknie Ci się upiekł! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie Jacku że dołączyłeś do naszego grona wypiekaczy :-) Twój chleb upiekł się znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pięknie zarumieniony! Gratuluję tak udanego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam nadzieję, że zostaniesz z nami na dłużej.:)
    Wspaniale Ci się upiekł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek idealnie upieczony!
    Dziękuję za kwietniowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję wszystkim uczestnikom wspólnego pieczenia z Piekarnią Amber.
    Pozdrawiam Was
    Jacek

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale ładny chleb Ci się upiekła. Miekisz i skórka jak marzenie :)
    Dzięki za wspólne pieczenie

    Marcin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałem do niego pół łyżeczki octu balsamicznego, może dlatego taki fajny miękisz.
      Pozdrawiam
      Jacek

      Usuń
  14. Jacku - bardzo mi się podoba Twój chleb, świetna struktura, kształt i wysokość :) Miło było spotkać Cię w kwietniowej piekarni

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie się prezentuje Twój chleb. Fajnie, że dołączyłeś do Piekarni. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smakowity chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty