Ciabatta
Dziś piekłem ciabattę. Wpadłem na ten pomysł, szukając inspiracji w zdjęciach z serwisu pinterest.com. Przepis, który znalazłem jest naprawdę wart polecenia. Ciabatta wyszła taka jak powinna, chrupiąca i z dziurami.
Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza "kapeć").
Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com
Zaczyn:
1 szklanka mąki pszennej
⅛ łyżeczki drożdży instant
½ szklanki wody o temperaturze pokojowej
Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-24 godz., w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
cały zaczyn
2 szklanki mąki pszennej
1½ łyżeczki soli
½ łyżeczki drożdży instant
¾ szklanki wody o temperaturze pokojowej
¼ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrabiać mikserem z hakiem, na średnich obrotach. Wyrabiać na jednolitą masę, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok.5-8 minut).
Następnie wyrabiać jeszcze około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące (ciasto będzie bardzo lepkie).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, szczelnie przykryte.
Po godzinie wyrastania złożyć ciasto w kopertę 2 razy, zawijając szpatułką brzegi ciasta do środka.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, szczelnie przykryte.
Powtórzyć składanie ciasta , szczelnie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia. Kamień nagrzewać przez 1 godzinę w temperaturze 230oC (ja piekłem na blasze z piekarnika).
Uciąć 2 kawałki papieru do pieczenia o wymiarach 30x15 cm i obsypać je mąką. Przenieść ciasto na posypany mąką stół, uważając aby zupełnie nie opadło. Obsypać wierzch ciasta mąką i podzielić na pół szpatułką (ja użyłem noża).
Odwrócić pierwszą część ciasta cięciem do góry obsypać mąką. Rękoma natartymi mąką uformować z ciasta prostokąt, o wymiarach ok. 30x15 cm. Złożyć krótsze brzegi ciasta do środka, zakładając je na siebie, tak jak byśmy składali potrójnie list (uzyskujemy prostokąt 15x10 cm). To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Delikatnie przenieść każdy z bochenków, szwem do dołu, na papier do pieczenia, obsypany mąką i przykryć folią. Bochenki zostawić do wyrastania na 30 minut.
Rękoma natartymi mąką rozciągnąć delikatnie bochenki na prostokąty 25x15 cm, spryskać bochenki wodą. Przenieść na kamień do pieczenia (blachę). Piec w temperaturze 230oC przez 22-27 minut, na początku pieczenia piekarnik naparować.
Studzić na kratce, co najmniej 1 godzinę.
Ciabatta - składanie ciasta |
Wspaniałe bochenki,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńwow! wyglądają obłędnie i powiem Ci narobiłeś mi smaka i jak nic zrobię! Według Twojego przepisu i dam znać jak wyszło ;-)))
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam ten przepis. Ciabatty wyszły bardzo smaczne, a użyłem najtańszej maki pszennej tortowej (1,29 zł). Najważniejsze, to nie zapomnieć o składaniu ciasta podczas wyrastania.
UsuńŻyczę udanego pieczenia!
Pozdrawiam
Jacek
piekę namiętnie, pychotka:)
OdpowiedzUsuńznowu zrobione w weekend;-) do ciasta dodaję oliwki....ten przepis jest fantastyczny i nie mam motywacji by zrobić na zaczynie biga......czy to błąd?:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dawno z niego nie piekłem. Można zrobić ciabatty na biga, można na poolish, można na zakwasie z drożdżami, można w ogóle bez zaczynu metodą bezpośrednią z drożdżami tylko... różnie można po prostu. Włosi też wg różnych metod je robią. To żaden błąd, że te są na poolish, chociaż biga podobno do tego typu ciasta jest lepsza, bardziej wyrazisty smak daje.
Usuńzatem trzeba będzie spróbować z bigą:D dziękuję !!!
Usuń