Bagietka
Nie ma to, jak chrupiąca bagietka na śniadanie.
Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 3 sztuki, o wadze ok. 220 g każda.
Zaczyn:
150 g mąki pszennej, typ 550
150 g letniej wody
2,2 g drożdży instant lub 7 g drożdży świeżych
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce. Miskę zawinąć szczelnie w reklamówkę/folię i zostawić w ciepłym miejscu do fermentacji na 8-12 godzin.
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
300 g mąki pszennej, typ 550
150 g letniej wody
1 łyżeczka soli
2,2 g drożdży instant lub 7 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać w misce, do połączenia (nie wyrabiać zbyt długo).
Drożdży nie rozrabiać z płynem, tylko dodać bezpośrednio do innych składników. Zostawić na 15 min. Następnie znowu krótko wyrobić w misce, rozciągając i zakładając ciasto na wierzch (składając kilkakrotnie jak kopertę) Czynność tą powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Następnie miskę zawinąć szczelnie folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 3–4 godziny.
Po wyrośnięciu, ciasto wyjąć delikatnie z miski (tak, aby za bardzo nie opadło) i przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę. Ciasto złożyć do kilka razy środka i uformować w kulę.
Podzielić ją na 3 części i zawinąć w wałki. Z każdego wałka uformować bagietkę i przenieść na papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie, bagietki razem z papierem ostrożnie zsunąć na rozgrzaną blachę do pieczenia (lub kamień). Można je wcześniej naciąć i posmarować wodą lub mlekiem.
Piec 20-25 minut, w temperaturze 220oC.
Studzić na kratce.
Śniadanie w towarzystwie chrupiącej i ciepłej bagietki to idealne doświadczenie - wystarczy tylko awokado , pomidor jako sadzone lub pesto bazyliowe – smak pyszny a doznania płynące z chrupkości pieczywa i dodatków niesamowite.
OdpowiedzUsuńSzczerze to nigdy nie piekłam bagietki, za to kupuję świeżutki wypiek w najbliżej piekarni. Nadszedł czas by się odważyć, i upiec własną domową bagietkę.
Bardzo fajna i przydatna strona!
Pozdrawiam