Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb zaparzany pszenno-żytni na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Zaczyn z dodatkiem soli, długo fermentujący w celu wydobycia aromatu mąki. Pieczony na blasze z piekarnika. 

Źródło przepisu: rus brot

Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C)


82 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 55 g typ 720 + 27 g typ 2000)
78 g woda 
1,8 g sól 

Zaparka (3 godziny w temp. 65°C)


30 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 20 g typ 720 + 10 g typ 2000)
54 g śruta żytnia (zamiennie mąka żytnia typ 2000 )
6 g słód jasny
30 g siemię lniane
15 g słonecznik
300 g woda (65-70°C) 

Nasiona uprażyć na patelni. Wymieszać wszystkie składniki z wodą (65-70°C), przykryć i zostawić na 3 godziny w temp. 65°C

Ciasto


cały zaczyn
cała zaparka
210 g mąki pszennej typ 1050
210 g mąki pszennej typ 550 
7,2-10,2 g soli (zależnie od upodobań)
24-32 g wody 
16 g drożdży prasowanych

Fermentacja: 45 minut w 26°C.  
Wyrastanie 45 minut w 32-35°C. 

Pieczenie 10 minut w 260°C, potem 40-45 minut w 200°C cały czas z parą.

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty