Pizza na grubym spodzie
Przed włożeniem do piekarnika |
Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Ciasto z dodatkiem mąki z semoliny (10%).
Polecam do upieczenia. Jeśli nie macie mąki z semoliny zastąpcie ją zwykłą mąką pszenną.
Zaczyn:
100 g mąki pszennej typ 450
100 g wody o temperaturze pokojowej
1 g drożdży prasowanych
Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 5 godz., w ciepłym miejscu.
Składniki na ciasto:
cały zaczyn
125 g mąki pszennej typ 450
25 g drobnej mąki z pszenicy durum (semoliny)
5 g drożdży prasowanych
70 g wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy/oleju
Do zaczynu dodajemy obie mąki, rozpuszczone w wodzie drożdże i sól oraz oliwę/olej. Ciasto wyrabiamy ręcznie 7-10 minut lub mikserem z hakiem ok. 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski, ma być gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, smarujemy niewielka ilością oliwy/oleju, przykrywamy ściereczką/folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek.
Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.
Pieczemy przez 18-20 minut w 240-220oC w naparowanym piekarniku. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika.
Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem:
- tuńczyka
- cebulę
- pieczarki
- zielone oliwki
- ser
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz