Chleb pszenny półrazowy
Pieczony na blasze z piekarnika, dosyć prosty chleb pszenny półrazowy na drożdżach.
Zaczyn (3,5 godziny)
85 g mąka pszenna 550/1850 (pół na pół)
85 g woda
1 łyżka zakwasu (jak nie mamy można pominąć)
0,5 łyżeczki drożdży instant
Składniki dokładnie mieszamy, zostawiamy w przykrytym pojemniku na 3,5 godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto właściwe
170 g zaczyn (cały)
300 g woda
250 g mąka pszenna 550
250 g mąka pszenna 1850
1 łyżeczka melasy (można pominąć)
0,5 łyżeczki drożdży instant
12 g sól
Do zaczynu dodajemy wodę, drożdże, melasę i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy, aż nie będzie widać śladów suchej maki. Zostawiamy przykryte na 15 minut, aby maka dobrze wchłonęła wodę. Następnie w ciągu 4 godzin, co godzinę wyrabiamy ciasto w misce/pojemniku rozciągając i składając mokrymi dłońmi (metodą stretch & fold).
Po 4 godzinach wstępnie formujemy bochenek na blacie, zostawiamy przykryty na 30 minut. Następnie nadajemy ostateczny kształt, przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy mąką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Chleb nacinamy żyletką, zsuwamy bochen razem z papierem na blachę i pieczemy w temperaturze 220oC przez 35 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz