Uzbeckie lepioszki (Obi non)
Moje lepioszki smakują podobnie do polskich bułek ;), cebula nie jest w nich mocno wyczuwalna.
Sposób przygotowania można zobaczyć na kanale rus brot.
Zaczyn (18-24 godzin w temp. 28-29°C)
11 g zakwas żytni (nawodnienie 150%)
40 g mąki pszennej typ 650, 750
18 g wody
1 g soli
2,5 g cebuli
Ciasto
cały zaczyn
455 g mąki pszennej typ 650, 750
275 g wody (50°C)
7,5 g drożdży prasowanych
6,5-9 g soli (w zależności od upodobań)
Ciasto dobrze wyrobić i zostawić na 90 minut do fermentacji (temperatura 29-31°C).
Uformować i zostawić na 45 min + 10 min.
Pieczenie 12-15 min, w temperaturze 250°C z termoobiegiem i parą.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz