Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Chleb zaparzany pszenno-żytni na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Zaczyn z dodatkiem soli, długo fermentujący w celu wydobycia aromatu mąki. Pieczony na blasze z piekarnika.
Źródło przepisu: rus brot.
Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C)
20 g zakwasu żytniego
82 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 55 g typ 720 + 27 g typ 2000)
78 g woda
1,8 g sól
Zaparka (3 godziny w temp. 65°C)
30 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 20 g typ 720 + 10 g typ 2000)
54 g śruta żytnia (zamiennie mąka żytnia typ 2000 )
6 g słód jasny
30 g siemię lniane
15 g słonecznik
300 g woda (65-70°C)
Nasiona uprażyć na patelni. Wymieszać wszystkie składniki z wodą (65-70°C), przykryć i zostawić na 3 godziny w temp. 65°C
Ciasto
cały zaczyn
cała zaparka
210 g mąki pszennej typ 1050
210 g mąki pszennej typ 550
7,2-10,2 g soli (zależnie od upodobań)
24-32 g wody
16 g drożdży prasowanych
Fermentacja: 45 minut w 26°C.
Wyrastanie 45 minut w 32-35°C.
Pieczenie 10 minut w 260°C, potem 40-45 minut w 200°C cały czas z parą.
Smacznego :)
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńAle mi tu pachnie...