Typy mąki pszennej w różnych krajach
Stworzona przeze mnie tabela z porównaniem typów mąki pszennej: polskiej, włoskiej, rosyjskiej i dostępnej w UK/USA. Czasami korzystamy z obcojęzycznych przepisów, więc może komuś się przyda.
Tabela ma charakter jedynie orientacyjny, jeśli macie jakieś uwagi proszę umieszczać je w komentarzach.
Uwaga: W UK i USA nie istnieją standardy określające typ mąki, więc są to raczej nazwy handlowe, podawane są za to wartości odżywcze i czasami index W (siła glutenu).
Очень интересная таблица! А почему отсутствует ржаная мука обдирная (1150) и ржаная сеяная?
OdpowiedzUsuńэту таблицу только для пшеничной муки
UsuńЯ использовал:
https://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=5064.0
http://www.tusaf.org/Eklenti/367,sandro-zaniratowheat-flour-standards-in-eupdf.pdf?0
Для ржи также я готовлю