Marcowa Piekarnia Amber - chleb żytni z ziarnami
Marcowa Piekarnia Amber, tym razem moja propozycja. Dziękuję Anno!
Jest nią chleb z mąki żytniej typu 1150 lub 1400, nazywanej dawniej mąką sitkową. Mąka ta ma szary odcień i jest czymś pośrednim pomiędzy jasną mąka żytnią typu 720, a ciemną pełnoziarnistą typu 2000. Nie jest ona obecnie zbyt popularna i czasem trudno ją dostać. Ja użyłem zamiast niej mieszanki jasnej t 720 z pełnoziarnistą t 2000 w stosunku 2:1, co daje bardzo zbliżony rezultat.
Chleb pieczony z takiej mąki łączy w sobie zalety zarówno chleba jasnego, jak i razowego.
Aby poprawić strukturę miękiszu i przyspieszyć wyrastanie, stosuje się tu niewielki dodatek mąki pszennej i drożdży.
Przepis na jego wykonanie podałem tutaj: Chleb żytni z ziarnami.
Jedyną zmianą jaką wprowadziłem piekąc razem z Wami w marcu, było pominięcie dodania soli do zaczynu, a więc także przyspieszenie czasu jego fermentacji do ok.15 godzin. Inaczej mógł bym nie zdążyć z publikacją wpisu ;)
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Chleb żytni z ziarnami na blogach:
Akacjowy blog
Am. art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Grahamka, weka, kajzerka…
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Smak mojego domu
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne
Twój chleb prezentuje się cudnie :)
OdpowiedzUsuńJacku, dziękuję za tę wspaniałą propozycję chleba do marcowej piekarni :) Nie ma to jak pajda chleba na zakwasie :)
Cieszę się że smakował.
UsuńPozdrawiam!
No Twój cudnie wypieczony!
OdpowiedzUsuńTen chleb jest tak pyszny, że nie można przestać go jeść.
Dziękuję Jacku za świetny przepis.
Pozdrawiam i do następnej Piekarni!
UsuńBardzo Ci dziękuję za ten cudowny przepis. Wchodzi na stałe do naszego menu.
OdpowiedzUsuńU mnie ten chleb też będzie często gościł.
UsuńDziękuję i pozdrawiam!
Idealny wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne marcowe spotkanie!
Również dziękuję i pozdrawiam!
UsuńJacku, dziękuję za propozycję przepisu. Chleb udaje się i smakuje idealnie!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował.
UsuńPozdrawiam!
Piękny z tymi różnymi ziarnami. Dziękuję za pomysł na marcowy chleb :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję i pozdrawiam!
UsuńŁadnie upieczony chlebek, a przepis jest świetny.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam i do następnej Piekarni!
UsuńFajny przepis zaproponowałeś na pieczenie w tym miesiącu. Chleb naprawdę wysmienity.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M.
Cieszę się że smakował.
UsuńPozdrawiam!
Fajny przepis zaproponowałeś. Dzięki:-) Mi odpowiadał bardzo, nie był tak kwaśny jak normalnie na zakwasie.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował.
UsuńPozdrawiam!
Nie udało mi się do Was dołączyć tym razem, ale nadrobię. :)
OdpowiedzUsuńTwój bochen wygląda cudnie!
W takim razie do następnego pieczenia.
UsuńPozdrawiam!
Jacku - dziękuję Ci za tę propozycję, chleb fantastyczny, bogaty w ziarna i niezwykły w smaku. Twój bochenek wzorcowy :) Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował.
UsuńPozdrawiam!
Chleb jest świetny :), dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował.
UsuńPozdrawiam!
Jacku i ja dziękuję za ten przepis, dołączyłam z opóźnieniem, chleb jest pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!
Usuń