wtorek, 14 marca 2017

Marcowa Piekarnia Amber - chleb żytni z ziarnami

 Chleb żytni z ziarnami

 Chleb żytni z ziarnami


Marcowa Piekarnia Amber, tym razem moja propozycja. Dziękuję Anno!


Jest nią chleb z mąki żytniej typu 1150 lub 1400, nazywanej dawniej mąką sitkową. Mąka ta ma szary odcień i jest czymś pośrednim pomiędzy jasną mąka żytnią typu 720, a ciemną pełnoziarnistą typu 2000. Nie jest ona obecnie zbyt popularna i czasem trudno ją dostać. Ja użyłem zamiast niej mieszanki jasnej t 720 z pełnoziarnistą t 2000 w stosunku 2:1, co daje bardzo zbliżony rezultat.


Chleb pieczony z takiej mąki łączy w sobie zalety zarówno chleba jasnego, jak i razowego. 
Aby poprawić strukturę miękiszu i przyspieszyć wyrastanie, stosuje się tu niewielki dodatek mąki pszennej i drożdży.

Przepis na jego wykonanie podałem tutaj: Chleb żytni z ziarnami

Jedyną zmianą jaką wprowadziłem piekąc razem z Wami w marcu, było pominięcie dodania soli do zaczynu, a więc także przyspieszenie czasu jego fermentacji do ok.15 godzin. Inaczej mógł bym nie zdążyć z publikacją wpisu ;)

Dziękuję za wspólne pieczenie!

Chleb żytni z ziarnami na blogach:

Akacjowy blog 
Am. art kolor i smak 
Bochen chleba 
Codziennik kuchenny 
Grahamka, weka, kajzerka… 
Kuchnia Gucia 
Kuchennymi drzwiami 
Ogrody Babilonu 
Smak mojego domu 
Stare gary 
Sto kolorów kuchni 
W mojej kuchni 
Weekendy w domu i ogrodzie 
W poszukiwaniu slow life 
Zacisze kuchenne 


26 komentarzy:

  1. Twój chleb prezentuje się cudnie :)

    Jacku, dziękuję za tę wspaniałą propozycję chleba do marcowej piekarni :) Nie ma to jak pajda chleba na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. No Twój cudnie wypieczony!
    Ten chleb jest tak pyszny, że nie można przestać go jeść.
    Dziękuję Jacku za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i do następnej Piekarni!

      Usuń
  3. Bardzo Ci dziękuję za ten cudowny przepis. Wchodzi na stałe do naszego menu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ten chleb też będzie często gościł.
      Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  4. Idealny wypiek!
    Dziękuję za wspólne marcowe spotkanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jacku, dziękuję za propozycję przepisu. Chleb udaje się i smakuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Piękny z tymi różnymi ziarnami. Dziękuję za pomysł na marcowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ładnie upieczony chlebek, a przepis jest świetny.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i do następnej Piekarni!

      Usuń
  8. Fajny przepis zaproponowałeś na pieczenie w tym miesiącu. Chleb naprawdę wysmienity.
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Fajny przepis zaproponowałeś. Dzięki:-) Mi odpowiadał bardzo, nie był tak kwaśny jak normalnie na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Nie udało mi się do Was dołączyć tym razem, ale nadrobię. :)
    Twój bochen wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do następnego pieczenia.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Jacku - dziękuję Ci za tę propozycję, chleb fantastyczny, bogaty w ziarna i niezwykły w smaku. Twój bochenek wzorcowy :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Chleb jest świetny :), dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Jacku i ja dziękuję za ten przepis, dołączyłam z opóźnieniem, chleb jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

      Usuń