Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Chleb żytni z ziarnami

Chleb żytni z ziarnami

Chleb żytni z ziarnami


Prosty chleb żytni z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego.

Ilości składników na formę 25x11 cm
Jeśli nie mamy mąki żytniej 1150 lub 1400, można ją zastąpić mieszając jasną 720 z pełnoziarnistą 2000 w stosunku 2:1

Źródło przepisu: rus brot można tam zobaczyć co i jak, jaka konsystencja ciasta etc.

Zaczyn (18-24 godziny 35oC -> 23oC)


30 g zakwas żytni 100% 
3 g sól
155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
155 g woda

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba.

Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, u mnie najcieplej jest w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny.

Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)


25 g słonecznik
25 g sezam
25 g siemię lniane
150 g woda wrzątek

Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny.

Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC)


zaczyn (cały)
ziarna 
250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
50 g mąka jasna pszenna
40 g woda 
5 g drożdże świeże
24 g melasa
5 g sól
+ ziarna do posypania foremki i chleba

Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.
Pieczenie : 10 minut  250oC z parą, 45 minut 200oC, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.

Smacznego :)


Komentarze

  1. mmm pychotka.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, błyszczący bochenek z dobrze wyrośniętym miękiszem. Bardzo smaczna kompozycja ziaren i chlebek nadaje się do wypieku bułeczek lub paluchów. Wielkie dzięki za przepis i wspólny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! A można spytać, jaka to foremka? Z moich wychodzą same "plaskacze";)

    OdpowiedzUsuń
  4. pytanie może i naiwne, ale - ziarna z wodą czy odsączone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym można zastąpić melasę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast melasy można dodać 15 g cukru lub ciemnego cukru

      Usuń
  7. Genialny. Wyszedł za 1 podejściem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty