Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
Od pewnego czasu, obserwuję akcję wspólnego wypiekania chleba z Piekarnią Amber, i w końcu zdecydowałem się wziąć w niej udział. W kwietniu wypiekamy wspólnie chleb ziołowy z płatkami owsianymi, wg. przepisu Kasi z bloga Smaki i Aromaty.
Jest to chleb pszenny, na drożdżach, z dodatkiem płatków owsianych i duuużej ilości rozmaitych ziół.
Trochę się obawiałem, że z taką ilością różnych ziół chleb będzie "przepachniony", ale nic tych rzeczy, chlebek wyszedł pyszny, a ziół jest w sam raz.
CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300 g / forma 20 x 35 cm/ lub 2 małe bochenki
Zaczyn:
* 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
* 20 g świeżych drożdży (użyłem 7 g suszonych)
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szkl. letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
Zioła po 1 łyżeczce:
* majeranek
* kolendra
* kminek
* szałwia
* tymianek
* czarnuszka
* cząber
* rozmaryn
* bazylia
oraz:
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
Ciasto właściwe:
* 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm)
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
* zaczyn drożdżowy
* zalewa ziołowa
* ok 1/2 szkl. wody (dodałem 3/4 szkl. )
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Wersja przepisu bez zakwasu:
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Chleb ziołowy na blogach:
Kuchennymi Drzwiami
Akacjowy Blog
Apetyt na Smaka
Smakowitychleb.pl
Nie tylko na słodko
W poszukiwaniu Slow Life
Leśny Zakątek
Codziennik Kuchenny
Bochen chleba
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Kuchnia Gucia
Kulinarna Maniusia
Smaki i Aromaty
Moje Małe Czarowanie
Ogrody Babilonu
W Mojej Kuchni
nie-ład mAlutki
Konwalie w kuchni
Zacisze Kuchenne
Grahamka, weka i kajzerka
Moje domowe kucharzenie
Stare Gary
Jacku,
OdpowiedzUsuńTwój chleb wygląda cudownie!
I wspaniale się zarumienił.
Mój nie chciał...
Dziękuję, że mogliśmy piec razem.
Zapraszam Cię na kolejny wspólny wypiek.
POzdrowienia!
Dziękuję za pomysł na kwietniowy chleb i wspólne pieczenie. Chleb wszystkim bardzo smakował, a jest prosty i szybki do zrobienia.
UsuńPozdrawiam
Jacek
Witam w klubie domowych piekarzy😊 Chleb I klasa!:)
UsuńCudowny chlebek! Mam nadzieję, że smakował Ci tak ja mi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Chlebek pyszny :)
UsuńPozdrawiam
Jacek
Cudowny bochenek :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMistrzowski bochenek i wspaniały miękisz - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci się upiekł:-) I do kolejnego pieczenia!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Dziękuję że mogliśmy razem piec, pięknie Ci się upiekł! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńFajnie Jacku że dołączyłeś do naszego grona wypiekaczy :-) Twój chleb upiekł się znakomicie :-)
OdpowiedzUsuńJak pięknie zarumieniony! Gratuluję tak udanego wypieku!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zostaniesz z nami na dłużej.:)
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci się upiekł!
Chlebek idealnie upieczony!
OdpowiedzUsuńDziękuję za kwietniowy wspólny czas!
Dziękuję wszystkim uczestnikom wspólnego pieczenia z Piekarnią Amber.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was
Jacek
Ale ładny chleb Ci się upiekła. Miekisz i skórka jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie
Marcin
Dodałem do niego pół łyżeczki octu balsamicznego, może dlatego taki fajny miękisz.
UsuńPozdrawiam
Jacek
Jacku - bardzo mi się podoba Twój chleb, świetna struktura, kształt i wysokość :) Miło było spotkać Cię w kwietniowej piekarni
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Twój chleb. Fajnie, że dołączyłeś do Piekarni. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń