Reklama

Chlebek pita




Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp.

Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka.


Składniki na 10 sztuk:


3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól i wodę. Wyrabiać ok. 10-12 minut ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto uformować w kulę, przykryć folią lub ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 1 - 1,5 godziny (aż podwoi objętość).

Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć na placek o średnicy około 15 cm. Placki ułożyć na oprószonym mąką papierze do pieczenia lub blacie kuchennym, przykryć folią lub ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.

W piekarniku rozgrzać kamień do pizzy (ja piekłem na blasze z piekarnika) - temperatura 220ºC. Kamień nagrzewać minimum 30 minut, blachę wystarczy ok. 5-10 minut.

Wyrośnięte chlebki pita przenieść na rozgrzany kamień lub blachę i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia.

Komentarze

Popularne posty