Ciabatta


Ciabatta




Dziś piekłem ciabattę. Wpadłem na ten pomysł, szukając inspiracji w zdjęciach z serwisu pinterest.com. Przepis, który znalazłem jest naprawdę wart polecenia. Ciabatta wyszła taka jak powinna, chrupiąca i z dziurami. 

Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza "kapeć"). 

Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com


Zaczyn:


1 szklanka mąki pszennej
⅛ łyżeczki drożdży instant 
½ szklanki wody o temperaturze pokojowej

Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-24 godz., w temperaturze pokojowej.


Ciasto:


cały zaczyn
2 szklanki mąki pszennej
1½ łyżeczki soli
½ łyżeczki drożdży instant 
¾ szklanki wody o temperaturze pokojowej
¼ szklanki mleka o temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrabiać mikserem z hakiem, na średnich obrotach. Wyrabiać na jednolitą masę, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok.5-8 minut). 

Następnie wyrabiać jeszcze około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące (ciasto będzie bardzo lepkie).

Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, szczelnie przykryte. 

Po godzinie wyrastania złożyć ciasto w kopertę 2 razy, zawijając szpatułką brzegi ciasta do środka. 

Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, szczelnie przykryte. 

Powtórzyć składanie ciasta , szczelnie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia. Kamień nagrzewać przez 1 godzinę w temperaturze 230oC (ja piekłem na blasze z piekarnika). 

Uciąć 2 kawałki papieru do pieczenia o wymiarach 30x15 cm i obsypać je mąką. Przenieść ciasto na posypany mąką stół, uważając aby zupełnie nie opadło. Obsypać wierzch ciasta mąką i podzielić na pół szpatułką (ja użyłem noża). 

Odwrócić pierwszą część ciasta cięciem do góry obsypać mąką. Rękoma natartymi mąką uformować z ciasta prostokąt, o wymiarach  ok. 30x15 cm. Złożyć krótsze brzegi ciasta do środka, zakładając je na siebie, tak jak byśmy składali potrójnie list (uzyskujemy prostokąt  15x10 cm). To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Delikatnie przenieść każdy z bochenków, szwem do dołu, na papier do pieczenia, obsypany mąką i przykryć folią. Bochenki zostawić do wyrastania na 30 minut. 

Rękoma natartymi mąką rozciągnąć delikatnie bochenki na prostokąty 25x15 cm, spryskać bochenki wodą. Przenieść na kamień do pieczenia (blachę). Piec w temperaturze 230oC przez 22-27 minut, na początku pieczenia piekarnik naparować.

Studzić na kratce, co najmniej 1 godzinę. 


Ciabatta - składanie ciasta
Ciabatta - składanie ciasta

Komentarze

  1. wow! wyglądają obłędnie i powiem Ci narobiłeś mi smaka i jak nic zrobię! Według Twojego przepisu i dam znać jak wyszło ;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam ten przepis. Ciabatty wyszły bardzo smaczne, a użyłem najtańszej maki pszennej tortowej (1,29 zł). Najważniejsze, to nie zapomnieć o składaniu ciasta podczas wyrastania.
      Życzę udanego pieczenia!
      Pozdrawiam
      Jacek

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty