Bagietki na zakwasie pszennym
Mini-Bagietki na zakwasie pszennym. Trudny temat jak się nie ma kamienia, piekarnika z parą i dobrej mąki. Zakwas 50%, nawodnienie ciasta 70%, mąka tortowa T 450 z Biedry. Mogło by być lepiej, zdecydowanie do powtórki na lepszej mące. 2 sztuki formowane tradycyjnie i 2 w kłosek (epi).
Formowanie na podstawie tego filmu
Składniki na 4 mini-bagietki:
400 g - mąka pszenna t 450 lub lepiej t 550
200 g - zakwas pszenny o hydratacji 100%
13 g - sól
250 g - woda
Temperatura ciasta 25oC (nie sprawdzałem)
Mieszamy wszystko poza solą, aż nie będzie śladów suchej mąki. Zostawiamy do autolizy na 30 minut.
Potem dodajemy sól, delikatnie składamy ok. 2 minuty aby rozprowadzić sól.
Fermentacja wstępna 1 godzina w 25oC (w tym czasie składałem 2 razy co 20 minut).
Po godzinie dzielimy na kęsy po ok 215 g ciasta i wstępnie formujemy
Odpoczynek na stole 30 minut.
Potem ostateczne formowanie bagietek.
Końcowe wyrastanie 4 godziny w 25oC.
Nacinamy lub robimy kłosek nożyczkami, tak jak na załączonym filmie.
Pieczenie w 250oC cały czas z parą (u mnie było ok.210oC)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz