Chleb z cheddarem, wędzoną papryką i oregano
Bardzo aromatyczny chleb pszenny na zakwasie z dodatkami smakowymi w postaci sera cheddar, wędzonej papryki i oregano.
Pomysł zaczerpnąłem z facebookowej grupy Piekarnicza Brać, autorem kompozycji smakowej jest Piotr Lesnianski.
Chleb robiłem wg przepisu na chleb Tartine. Podstawowy przepis możecie znaleźć na moim blogu tutaj.
Dodatki smakowe:
100 g startego na tarce sera cheddar lub innego twardego sera dojrzewającego
5 g sproszkowanej papryki wędzonej (łagodnej)
2 g suszonego oregano
Różnice w stosunku do podstawowego przepisu:
- oregano dodajemy podczas wstępnego mieszania mąki z wodą i zakwasem (przed autolizą)
- autoliza 1 godzina, po autolizie dodajemy sól tak jak w przepisie podstawowym
- po 30 minutach zamiast pierwszego składania ciasta (strech and fold) wykładamy ciasto na obsypany delikatnie mąką stół, formujemy ciasto w prostokąt, posypujemy równomiernie serem wymieszanym z papryka i zwijamy jak roladę, następnie roladę składamy i przekładamy z powrotem do miski
- dalej postępujemy identycznie jak w przepisie podstawowym na chleb Tartine
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz